30 Ιαν 2021

Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τι είναι διατροφικά καλό για την υγεία καθορίζεται από συμφέροντα ?


ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ COCA COLA light ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ!!!

Ενώ οι συσκευασμένες τηγανιτές πατάτες τοποθετούνται στην ποιοτικότερη κατηγορία Α !!!

Επικίνδυνες ρυπαντικές και αλλεργιογόνες ουσίες δεν λαμβάνονται υπόψη από την κλίμακα Nutri Score!!!!! *


Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών στρώνουν το χαλί αναλόγως των οικονοκών συμφερόντων για κατάταξη των τροφίμων σε διατροφική κλίμακα υγείας, η οποία έχει ως εμπνευστές χώρες που δεν ξέρουν τι σημαίνει το ελληνικό ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουν τη λίστα Nutri –Score, βάση της οποίας θα γίνεται πλέον και η προώθηση των τροφίμων στο εμπόριο, ανάλογα με τη θέση τους στην κλίμακα και η οποία όταν εφαρμοστεί θα εντάξει τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα στην κατώτατη διατροφική κατηγορία !

Πρόκειται για μια λίστα που κατατάσει τα τρόφιμα ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η οποία όμως είναι παραπλανητική και αμφιβόλου αξιοπιστίας !

Σκοπός του Nutri-Score, σύμφωνα με τους εμπνευστές του και τις μεγάλες εταιρείες (Nestle κ.ά.) που το έχουν υιοθετήσει, είναι να παρέχεται γρήγορα και άμεσα η πληροφορία στους καταναλωτές σχετικά με τη γενική διατροφική ποιότητα των προϊόντων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. 

Με βάση 100 g προϊόντος, ενσωματώνει δυσμενείς παράγοντες όπως θερμίδες (kj), κορεσμένα λιπαρά οξέα (g), σάκχαρα (g) και νάτριο (mg) και ευνοϊκούς παράγοντες όπως πρωτεΐνες (g) φυτικές ίνες (g) και έλαια φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ελαιόλαδο (%).

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri - Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις σήμερα, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα).


Ένα προϊόν όμως όπως το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, με εκατοντάδες μελέτες διεθνών οργανισμών και ερευνητικών πανεπιστημίων, οι οποίες το έχουν αναδείξει σε παράγοντα υγείας λόγω των μοναδικών πολυφενολών που περιέχει, στη καταρτiζόμενη λίστα Nutri-Score πηγαίνει απευθείας στην τελευταία κατηγορία από πλευράς αξιολόγησης υγείας !!!

Οι εμπνευστές της λίστας οδηγούν το ελαιόλαδο στη διατροφική κατηγορία μαζί με τη σάλτσα ketch-up !!!

Το τραγελαφικό όμως της συγκεκριμένης λίστας σήμανσης προϊόντων των Βρυξελλών είναι ότι η χημικής παρασκευής coca-cola light τοποθετείται στην κατηγορία Β, στη δεύτερη καλύτερη θέση (!!!),  ενώ το ελαιόλαδο πέφτει στην προτελευταία και ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού στην κατηγορία C !!!

Ο κόσμος του ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ πνέει τα μένεα κατά των ενεργειών των γραφειοκρατικών καρεκλοκένταυρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και με επιστολή που έστειλε στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σπήλιο Λιβάνιο , ζητεί την κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών έτσι ώστε να αποτραπεί μία λίστα διατροφικής σήμανσης που θα απαξιώνουν τα ελληνικά προϊόντα.

Παρότι οι οριστικές αποφάσεις 
από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελική μορφή διαμόρφωσης της διατροφικής λίστας θα ληφθούν μέσα στο 2022, ήδη οι πρώτες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη ζητούν τα εξαγόμενα προϊόντα να έχουν σήμανση με τα χαρακτηριστικά Nurti –Score για να τοποθετηθούν στα ράφια τους !

Οι υγιεινές επιλογές των καταναλωτών και η υποκρισία της ΕΕ, πλάτη για μεγαλοεταιρείες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας.

Δυστυχώς, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri - Score, λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζει πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.α.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής αξίας, αλλά μόνο συγκεκριμένα επιλεγμένα στοιχεία !

Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία).

Adoption of the Nutri-Score in Europe (December 2019):
  Health authorities have recommended the use of the Nutri-Score 
  Some food companies use the Nutri-Score 
  Authorities are opposed to the use of Nutri-Score


Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.

Τι έκανε η Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τσεχία, άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α.) έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και προτάσεις για ανάλογα συστήματα.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης θεωρεί αναγκαίο και αυτονόητο ότι, για να υπερασπιστούμε την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή όπως ορίζεται από την στρατηγική της ΕΕ “from farm to fork”, αλλά και για να προστατέψουμε τα ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα μας, θα πρέπει από την πλευρά της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνεχιστούν οι ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προς την Ε.Ε. για την τροποποίηση του αλγορίθμου αξιολόγησης του Nutri – Score και την επαναξιολόγηση κατάταξης των προϊόντων που θίγονται, προτού η χρήση του υιοθετηθεί επίσημα από την Ε.Ε. και τις χώρες – μέλη.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εξέδωσε ανακοίνωση στις 21 Ιανουαρίου κατά του Nutri – Score, τονίζοντας ότι η παρούσα αξιολόγηση, εκτός από άδικη για πολλά προϊόντα, οδηγεί και σε παραπληροφόρηση των καταναλωτών.

Με την ανακοίνωσή του ζητάει την de facto κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου και του Παρθένου Ελαιολάδου στην κατηγορία «Α».

Η πολύ σοβαρή Ιταλική τοποθέτηση, όσον αφορά την συγκεκριμένη λίστα αναφέρει ότι, υπάρχει πολλή μη τεκμηριωμένη επιστήμη στην προώθηση τροφίμων.
Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, δεδομένου ότι όλοι στηριζόμαστε σε αυτό για να γνωρίζουμε τι υπάρχει στο φαγητό μας και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.
Η σωστή επισήμανση των τροφίμων πρέπει να είναι ακριβής, αλλά αυτό το σύστημα και η πληροφόρηση που έχουμε τώρα δεν είναι καθόλου ακριβές.