14 Φεβ 2021

Μάχη για το EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ελαιόλαδο που παράγεται στην Κρήτη, μεταξύ ΣΕΒΙΤΕΛ και εταιρειών τυποποίησης με έδρα το νησί

 

"ΠΟΛΕΜΟΣ", ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (ΣΕΒΙΤΕΛ) ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ

Το θέμα της σοβαρής διένεξης, που έχει γίνει και διεθνή είδηση, έχει φτάσει σε αρμόδια επιτροπή του ελληνικού υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και πιθανότατα εντός του επόμενου 5μήνου θα φτάσει και στις επιτροπές της Ευπωπαϊκής Ένωσης !!!

Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιστοεφημερίδα για το ελαιόλαδο oliveoiltimes.com, το παρουσιάζει σε αποκλειστικό άρθρο της με τίτλο «Bottlers Dispute Application for Crete PGI».

Το άρθρο αναφέρει ότι, στην Κρήτη παράγεται το ένα τρίτο από την ετήσια παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Ελλάδας και εξαιτίας των μοναδικών του ποιοτικών χαρακτηριστικών και οργανοληπτικών συστατικών, οι τυποποιητές με έδρα το νησί επιθυμούν να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή οδηγία περί Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το συγκεκριμένο προϊόν.

Αυτό σημαίνει ότι η τυποποίηση με ένδειξη «Κρητικό Ελαιόλαδο» θα γίνεται αποκλειστικά και ΜΟΝΟ στην Κρήτη !

Οι ντόπιοι παράγοντες του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, δικαιολογούν αυτή την κίνηση υποστηρίζοντας ότι χρόνια τώρα μεγάλες ποσότητες του εξαιρετικού αυτού προϊόντος εξάγονται ΧΥΜΑ προς διάφορους προορισμούς με αποτέλεσμα το προϊόν να χάνει την πραγματική του αξία.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια αντέδρασε άμεσα ο ΣΕΒΙΤΕΛ, ο οποίος όπως αναφέρει το άρθρο, υποστηρίζει ότι ο κανονισμός της ΕΕ επιτρέπει την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των προϊόντων.

Η αντίθετη πλευρά απάντησε ότι παραμένει σταθερή στη θέση της και δεν διαπαργματεύεται με τον ΣΕΒΙΤΕΛ να αποστέλεται το Εξαιρετικό Ελαιόλαδο της Κρήτης χύμα για εμφιάλωση σε όλη την Ελλάδα.

Στη διαμάχη για τη διεκδίκηση του προϊόντος έχει εμπλακεί το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης το οποίο ενημέρωσε ότι εντός 5μήνου θα εκδόσει την απόφασή του.

Το θέμα όμως αναμένεται να συνεχίσει μέχρι τις αρμόδιες επιτροπές της ίδιας της ΕΕ.

Η άποψη πάντως της ομάδα του phestos που ασχολείται με το ελαιόλαδο είναι ότι: το προϊόν πρέπει να κερδίζεται στην τιμή . . . και οι αποκλειστικότητες απαιτούν και ανάλογη τιμή για ενα μοναδικό για τις ιδιότητές του προϊόν όπως είναι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο !