1 Μαρ 2019

Δύο Πανεπιστήμια ανακηρύσσουν το Κρητικό ελαιόλαδο ως προϊόν με τις περισσότερες πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές για την υγεία ιδιότητες




ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΛΑΣΙΘΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ ΣΕ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΚΑΙ ΦΥΤΟΣΤΕΡΟΛΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«It was found that extra virgins from Crete, and especially from the areas of Mesara-Heraklion and Lasithi, were the richest in polyphenols»

(oliveoiltimes.com)


Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των ερευνών του Πανεπιστημίου του Ίνσμπουργκ της Αυστρίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πάνω σε πληθώρα δειγμάτων ελαιολάδου απ' όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές (τουλάχιστον 150, της ελαιοκομικής περιόδου 2014-2015).
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην ύπαρξη και τη μέτρηση αντιοξειδωτικών συστατικών, στις μοναδικές πολυφαινόλες (που ονομάζονται και βιοφαινόλες) και πιο συγκεκριμένα στην ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Πρωταθλητής είναι η Κρήτη με κατά μέσο όρο 93 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο ελαιολάδου, ενώ οι άλλες περιοχές είχαν συγκέντρωση περίπου 47 χιλιοστογράμμων ανά χιλιόγραμμο.

Είναι ήδη γνωστό ότι, οι δυο αυτές βιοφαινόλες επιδρούν κατά μοναδικό τρόπο πολύ ευεργετικά στην υγεία μας.

Τα δείγματα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που αξιολογήθηκαν επιλέχθηκαν για να καλύψουν όλα τα εδάφη παραγωγής και όλες τις ποικιλίες, μεθόδους καλλιέργειας και διαδικασίες επεξεργασίας.

Οι έρευνες απέδειξαν ότι το Κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και κυρίως αυτό που παράγεται στο νομό Ηρακλείου και Λασιθίου, περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευεργετικών βιοφαινολών !

Το εξαιρετικό δε ελαιόλαδο από την περιοχή της Μεσαράς είναι το πλουσιότερο σε πολυφαινόλες (ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη).

Εκπρόσωπος του «κτήματος πολυχρονάκη», στον οποίο απευθυνθήκαμε, μας διευκρίνισε ότι αυτό οφείλεται τόσο στο έδαφος, όσο και στο μικροκλίμα της περιοχής της Μεσαράς.

Τόνισε δε ότι, την ευεργετική αυτή μοναδικότητα του προϊόντος για την υγεία, την έχουν εντοπίσει στο «κτήμα» εδώ και αρκετά χρόνια, τώρα όμως αναγνωρίζεται και επίσημα με επιστημονικό τρόπο, και με διαδικασίες ερευνών από δυο φημισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Μας επισήμανε επίσης (με νόημα) ότι, την ιδιαίτερη αξία του ελαιολάδου της περιοχής, την έχουν εντοπίσει πρώτοι και πολύ νωρίτερα από εμάς οι Ιταλοί τυποποιητές, οι οποίοι φροντίζουν να το προμηθεύονται για να βελτιώνουν την ποιότητα των δικών τους προϊόντων.