1 Μαρ 2019

Deutsche Welle: Η Ισπανία διακινεί κλεμμένο ελαιόλαδο από τρίτες χώρες




ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ DW ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 10 ΜΗΝΕΣ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Τα στοιχεία για τη σοβαρή αυτή καταγγελία, που πλήττει τη φήμη του ισπανικού ελαιολάδου, αποκαλύφθηκαν από την τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση.

Όμως η ισπανική τελωνειακή υπηρεσία, στην τελευταία της έκθεση τον περασμένο Οκτώβριο, δηλώνει ότι, δεν έχει καμία ενημέρωση για εισαγωγή οποιασδήποτε ποσότητας τουρκικού ελαιολάδου στη χώρα (!), καθώς επίσης και καμία ισπανική εταιρεία δεν έχει εντοπιστεί να προβαίνει σε παράνομη εισαγωγή τουρκικού ελαιολάδου (!!!)

Από την άλλη μεριά η Τουρκία έχει επίσημα παραδεχτεί ότι μεγάλες ποσότητες συριακού ελαιολάδου έχουν "κατασχεθεί", αλλά δεν έχει απαντήσει που έχουν διοχετευτεί !

Μια άλλη ποσότητα πάνω από 25.000 τόνους αναμεμειγμένου Συριακού και Τουρκικού ελαιολάδου έχει εντοπιστεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με έρευνα της Κυπριακής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας !

Η DW αναφέρει επίσης ότι μένει αναπάντητο το καυτό ερώτημα της διπλής τιμής που εμπορεύεται η Τουρκία τις μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου που διακινεί. 
Ενώ δηλαδή η τιμή λίτρου για τον παραγωγό ελαιολάδου στην Τουρκία κυμαίνεται από 20 έως 25 τουρκικές λίρες (3,30 έως 4,12 ευρώ !!!), η χώρα εξάγει μεγάλες ποσότητες με τιμή λίτρου μέχρι 15 λίρες (2,40 ευρώ !!!).