27 Ιαν 2020

Απόσπασμα από την ενημέρωση με θέμα «Ουσίες που μπορούν να βλάψουν το ελαιόλαδο», που έγινε στο "Κτήμα Πολυχρονάκη"


Ένας από τους ορεινούς ελαιώνες του κτήματος
με φόντο το Ψηλορείτη !

Ημερίδα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των μελών του πραγματοποίησε το «Κτήμα Πολυχρονάκη», στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζει για αυστηρά και υψηλά ποιοτικά κριτήρια παραγωγής του 
εξαιρετικού μονοποικιλιακού παρθένου ελαιολάδου οικολογικής καλλιέργειας της ντόπιας «κρητικής ψιλολιάς»

Σας παρουσιάζουμε ένα μικρό απόσπασμα αυτής της επιμόρφωσης, που παρακολούθησε και συνεργάτης της ιστοσεφημερίδας μας, όπου αναφέρθηκαν περιπτώσεις που μπορεί να μολυνθεί ακούσια το ελαιόλαδο με ακατάλληλες ουσίες κατά την παραγωγική διαδικασία.


Γράφει η Ειρήνη Παπουτσάκη

Mineral Oils in Food ( MOAH & MOSH) - Μόλυνση με ουσίες ορυκτελαίων


Σήμερα -δυστυχώς- ουσίες ορυκτελαίων εντοπίζονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, καθώς μπορεί να εισέλθουν στα τρόφημα σε διάφορες φάσεις στην εμπορική αλυσίδα, κατά την επεξεργασία τους και την μεταποίησή τους .

Πιθανές πηγές είναι τα καύσιμα, καυσαέρια, λιπαντικά έλαια, ακατάλληλα πλαστικά υλικά συλλογής του καρπού, αντιρρυπαντικά, παράγοντες επιφανειακής επεξεργασίας, υλικά συσκευασίας κλπ.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης τροφίμων, μπορούν πλέον αυτές οι μολύνσεις να εντοπίζονται εύκολα με αναλύσεις, καθώς έχουν τεθεί τα φυσιολογικά όρια ύπαρξης ξένων χημικών ουσιών, όπως των αρωματικών υδρογονανθράκων και των κορεσμένων υδρογονανθράκων από ορυκτέλαια.

Αυτές οι ουσίες εντοπίζονται, παράλληλα με τις φαρμακευτικές - εντομοκτόνες ουσίες. που ατυχώς μπορεί να εμπεριέχονται ως υπολείμμα στα τρόφημα από χρήση ακατάλληλων φυτοφαρμάκων ή μη τήρησης του χρόνου εφαρμογής τους, όπως είδαμε στην προηγούμενη ενότητα.

Οι ομάδες τροφίμων στις οποίες εντοπίζονται απαγορευτικές μολύνσεις από ορυκτέλαια, περιλαμβάνουν εκτός από το ελαιόλαδο, το ρύζι, αλεύρια δημητριακών, δημητριακά, προϊόντα σοκολάτας, μπαχαρικά, καθώς και άλλα λίπη γενικά.

Το κλάσμα ορυκτελαίων που προκαλεί ανησυχία, αποτελείται κυρίως από σύνθετα μείγματα υδρογονανθράκων (C10 έως C50) και κυρίως από υδρογονάνθρακες ορυκτής προέλευσης (καύσιμα).

Οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες, αφού είναι πολύπλοκα μείγματα ενώσεων με διαφορετικές και κυρίως άγνωστες τοξικότητες.

Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, τα μείγματα ορυκτελαίων χαμηλού ιξώδους αποθηκεύονται στο σώμα, οδηγώντας σε συσσώρευση και βλάβες στο εσωτερικό του ήπατος, στις βαλβίδες της καρδιάς και στους λεμφαδένες.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε οδηγία σχετικά με την παρακολούθηση των (ορυκτελαίων) υδρογονανθράκων στα τρόφημα.

Ως παράδειγμα αναφέρουμε τις ακόλουθες ενδεικτικές τιμές ανώτατων ορίων για ουσίες υδρογονανθράκων στα τρόφιμα:

• C10 - 16: 12 mg / kg τροφής

• C17 - 20: 4 mg / kg τροφής



Πρόληψη, η μόνη μέθοδος προστασίας




Το «Κτήμα» έχει εντοπίσει περιπτώσεις κατά την καλλιέργεια αλλά και γενικά στη διαδικασία παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, κατά τις οποίες υπάρχει η περίπτωση μόλυνσης με παρόμοιες καρκινογόνες ουσίες που αναφέρθηκαν.


- Η χρήση των συνηθισμένων βενζινομηχανών κοπής κατά το κλάδεμα των δένδρων, όπου εκτός από το παραγόμενο καυσαέριο για αρκετό χρόνο κοντά στο δένδρο, υπάρχει και η μόλυνση κατά την τομή με το λιπαντικό ορυκτέλαιο της αλυσίδας.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το «Κτήμα Πολυχρονάκη» επιτρέπει τη χρήση ΜΟΝΟ ηλεκτρικών πριονιών για κάθε είδους κλαδευτική εργασία στους ελαιώνες του, χωρίς λίπαντικά ορυκτής προέλευσης.

- Η παραγωγή καυσαερίων κατά την ελαιοσυλογή από βενζινοκινητήρες που λειτουργούν κοντά στον καρπό.

- Η χρήση ακατάλληλων πλαστικών ελαιοσυλλογής (ελαιόπανα και πλαστικά τσουβάλια)

- Το ανειδίκευτο και περιστασιακό προσωπικό που χρησιμοποιείται για χειρονακτική εργασία στους ελαιώνες, μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα μόλυνσης χωρίς να το γνωρίζει.

- Σε ελαιώνες που συνορεύουν με δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, κατά την ελαιοσυλλογή οι πρώτες σειρές κοντά στο δρόμο πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά.

- Ελαιοτριβεία με ακατάλληλα μηχανήματα άλεσης, ή κακώς συντηρημένα τα οποία παρουσιάζουν μικροδιαρροές λιπαντικών σε ταινίες μεταφοράς ελαιοκάρπου, σπαστήρες, κοχλίες και σκάφες ζύμωσης.
Μηχανοκίνητα κλάρκ που μανουβράρουν συνεχώς δίπλα στη χοάνη παραλαβής ελαιοκάρπου με υψηλές στροφές δημιουργόντας μεγάλες εκπομπές καυσαερίων.

Ελαιόλαδα που εντοπίζονται με τις παραπάνω μολύνσεις ΔΕΝ μπορούν να πωληθούν πλέον σε σοβαρές αγορές.

Διατίθενται σε χαμηλές τιμές σε συγκεκριμένα εμπορικά "κανάλια", για να εμπλουτιστούν με άλλα ελαιόλαδα ώστε να μειωθεί η μόλυνση στα επιτρεπτά όρια.


οικολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
κρητικής ψιλολιάς