12 Ιουλ 2024

Σε 9 μήνες η Ισπανία έχει πουλήσει περισσότερο λάδι από αυτό που παρήγαγε το 2023/2024 !

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (AICA) ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ «ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ» ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΞΕΙ Η ΧΩΡΑ!



Μέχρι σήμερα, έχει πουληθεί περισσότερο λάδι από αυτό που παρήχθη τη σεζόν 2023/2024 στην Ισπανία.

Επίσης τα αποθέματα θα είναι ελάχιστα για το εμπόριο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Επιβεβαιώνεται και τον Ιούνιο η καλή πορεία στις πωλήσεις ελαιολάδου.

Ο Ιούνιος έκλεισε με άλλους 95.000 τόνους πωλήσεων (προσθέτοντας εισαγωγές). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις δεν έχουν επηρεαστεί θετικά λόγω της κατάργησης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Στους 9 μήνες της εκστρατείας μάρκετινγκ (Οκτώβριο 2023 - Ιούνιο 2024) έχουν πουληθεί 872.000 τόνοι, ήδη πάνω από τη συσσωρευμένη παραγωγή που το Υπουργείο υπολογίζει στους 851.400 τόνους.

Ο γενικός γραμματέας της (Ένωσης Μικρών Αγροτών) UPA Ανδαλουσίας και επικεφαλής του Τομέα Ελαιολάδου της UPA, Cristóbal Cano, δήλωσε ότι τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από την AICA επιβεβαιώνουν ότι το εμπόριο «διατηρεί τον καλό του δρόμο».

«Το μάρκετινγκ παραμένει ισχυρό, και ο καταναλωτής παραμένει πιστός στο πιο υγιεινό και υγιεινό φυτικό λίπος. Επιπλέον, τα στοιχεία του Ιουνίου δεν αντικατοπτρίζουν τη θετική για τις πωλήσεις κατάργηση του ΦΠΑ, αφού τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά θα αυξηθεί μετά από ένα επιτυχημένο μέτρο με σαφές μήνυμα, τοποθετώντας το ελαιόλαδο στην κατηγορία των βασικών τροφίμων, ως αναντικατάστατο προϊόν», εξήγησε ο Cristóbal Cano.

Ο Ιούνιος τελειώνει με συνολικά αποθέματα 415.022 τόνων, τα οποία διαιρούνται σε 251.521 τόνους που κατέχουν συνεταιρισμοί και ελαιουργεία. 162.178 τόνοι στα χέρια των συσκευαστών και 1.322 τόνοι στο Olivarero Communal Heritage.

Η τιμή παραμένει σταθερή σε λογικά επίπεδα για τον παραδοσιακό ελαιώνα, άρα οι σκοτεινές προβλέψεις παραγόντων που διέδιδαν ότι:

- η αύξηση της τιμής θα μείωνε την κατανάλωση και ότι,

- με τις προσδοκίες της επόμενης σοδειάς, η τιμή επρόκειτο να είναι πολύ κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ούτε το ένα πράγμα ούτε το άλλο συμβαίνει, κατέληξε ο γενικός γραμματέας της UPA Andalucía.


Πηγή:agroinformacion.com

χωρίς λόγια