13 Ιουλ 2024

Εξαπλώνεται η Xylella σε Ισπανία και Πορτογαλία



ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ 
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ

Σύμφωνα με άρθρο του ενημερωτικού μέσου της Junta de Andalucia στις 9 Ιουλίου 2024, μέχρι πρόσφατα στην Ισπανία είχαν εντοπιστεί κρούσματα σε τέσσερις περιοχές στις οποίες και εφαρμόζεται το αυστηρό εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης: Στις Βαλεαρίδες Νήσους (Νοέμβριος 2016), στην Αλικάντε και Αλμέρια (Ιούνιος 2017) και στην περιοχή της Μαδρίτης (Απρίλιος 2018).

Δύο από αυτά θεωρούνται εξαλειφθέντα (τα κρούσματα στην Αλμερία και στην Κοινότητα της Μαδρίτης), ενώ ολόκληρη η οριοθετημένη περιοχή των Βαλεαρίδων Νήσων υπόκειται σε στρατηγική περιορισμού, 
στην οριοθετημένη περιοχή του Αλικάντε εφαρμόζεται ολική εκρίζωση.

Σε αυτά τα κρούσματα προστέθηκε πρόσφατα μια επιπλέον ανακάλυψη στην Εξτρεμαδούρα. Ελαιοπαραγωγός περιοχή βορειοδυτικά της Ανδαλουσίας, στα σύνορα με Πορτογαλία.

Η Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Εξτρεμαδούρα διαπίστωσε την παρουσία του ιού της Xylella fastidiosa σε μια ορεινή περιοχή στη Valencia de Alcantara, Caceres.

Η εμφάνιση του βακτηρίου στην Εξρεμαδούρα είναι αποτέλεσμα των ανιχνεύσεων της εξάπλωσης αυτού του βακτηρίου και στη γειτονική Πορτογαλία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Γεωργίας, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα εκρίζωσης, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα όπως:

-Άμεση εξάλειψη στην μολυσμένη περιοχή (50m γύρω από κάθε θετικό κρούσμα) όλων των μολυσμένων φυτών και των καθορισμένων φυτών που είναι ευαίσθητα στο μικρόβιο.

-Εκτέλεση εντομοκτόνων θεραπειών κατά των εντόμων-φορέων και

- Θέσπιση περιορισμών για τη μεταφορά συγκεκριμένων λαχανικών που καλλιεργούνται εντός της οριοθετημένης ζώνης (μολυσμένη ζώνη + 2,5 km νεκρή ζώνη) προς τα έξω.

- Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αναζήτησης θα συνεχίσει να ανιχνεύει άλλα πιθανά μολυσμένα φυτά.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μαγιόρκα, η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων έχει ήδη εξαλείψει 103 ελιές που επηρεάστηκαν από το υποείδος Xylella fastidiosa pauca ST53. Είναι το είδος πού προκαλεί την ταχεία νέκρωση της ελιάς και το ίδιο πού προκάλεσε την απώλεια εκατομμυρίων ελαιόδεντρων στη νότια Ιταλία.

Στην κοινότητα της Βαλένθια, σύμφωνα με την κατάσταση που επικαιροποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024, το μόνο υποείδος που ανιχνεύθηκε συνεχίζει να είναι το multiplex ST6, το οποίο έχει μολύνει 26 είδη φυτών.

Η Xylella fastidiosa θεωρείται ένα από τα 20 παράσιτα φορείς, από τους κύριους παθογόνους παράγοντες καραντίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ελιά είναι θανητηφόρο και δεν έχει βρεθεί ακόμα μέθοδος αντιμετώπισής του.