23 Μαρ 2021

Ελαιοκομία - Απογοήτευση και εγκατάλειψη ελαιώνων

 

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ


Με την τιμή παραγωγού στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο να βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κάτω από τα 3 ευρώ (οριακή τιμή επιβίωσης για επαγγελματία, αποδεδειγμένα) και με τις προηγούμενες χρονιές γύρω και κάτω ακόμα και από τα 2 ευρώ, ο έλληνας ελαιοπαραγωγός έχει υποστεί πλέον σοβαρές απώλειες στο κεφάλαιο που είχε επενδύσει στην ελαιοκαλλιέργεια και βλέπει τον κόπο του να πηγαίνει στράφι.

Βαθιά απογοήτευση επικρατεί στον αγροτικό τομέα της Ελαιοπαραγωγής με τα σημάδια να είναι πλέον εμφανή στο χωράφι. 

Οι Εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες πληθαίνουν χρονιά με τη χρονιά αφού το κόστος παραγωγής ενός κιλού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου βρίσκεται κοντά στα 3 ευρώ και ο ελαιοκαλλιεργητής για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά έχει υποστεί τεράστιες απώλειες εισοδήματος.

Η τιμή παραγωγού για το εξαιρετικό αυτό προϊόν βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ, μια τιμή καταστροφική για το επάγγελμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι αγρότες είτε να εγκαταλείπουν τους ελαιώνες εντελώς, είτε τους εκμεταλλεύονται για ξυλεία κόβοντας τα ελαιόδενδρα.

Η κατάσταση της εγκατάλληψης επιβεβαιώνεται και από τα κατα τόπους γεωπονικά καταστήματα, αφού η πτώση της αγοράς προϊόντων καλλιέργειας ελιάς είναι πλέον κατακόρυφη.