13 Μαΐ 2013

Συσκευή που εντοπίζει φυτοφάρμακα και τοξίνες στα τρόφιμα


Όταν τα μυαλά της χώρας αποδίδουν . .

  Ερευνητές του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» κατασκευάζουν μια φορητή συσκευή που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να ελέγχει αν οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνα, τοξίνες και σε τι ποσότητες.

Δυστυχώς όπως έχει εξελιχθεί ο σύγχρονος τρόπος της φυτικής παραγωγής, αυξάνεται εύλογα η ανησυχία για την ασφάλεια της τροφής.
Μόνο το 1% των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι μας ελέγχεται, αφού η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και ακριβή.
Αντίθετα, η χρήση μιας φορητής, οικονομικής και εύκολης στη χρήση συσκευής θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της ποιότητας των προϊόντων σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας από την παραγωγή έως και πριν την κατανάλωση.

Πάνω στην κατασκευή μιας τέτοια συσκευής εργάζονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ερευνητές του τομέα Μικροηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FOODSNIFFER. 

Το έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από Ελλάδα, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία, συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και σκοπό έχει την κατασκευή μιας συσκευής που μπορεί να ελέγχει τη περιεκτικότητα επιβλαβών ουσιών σε τρόφιμα.
Η συσκευή αυτή μπορεί να συνδέεται ασύρματα με οποιοδήποτε smartphone και να μεταδίδει άμεσα τα αποτελέσματα του ελέγχου στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία.

Συσκευή...τσέπης

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός αφορά μια συσκευή που χωράει στην παλάμη του ενός χεριού και θυμίζει τις φορητές συσκευές αιμοληψίας που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. 
Με αισθητήρες θα μπορεί να ελέγχει οποιοδήποτε προϊόν για την περιεκτικότητά σε ουσίες που ανήκουν στις κατηγορίες των φυτοφαρμάκων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών. 

Συσκευή χρήσιμη για όλους, από τον καταναλωτή που θέλει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ποιότητα της τροφής που φέρνει στο σπίτι του, τους ίδιους τους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τους εμπόρους τροφίμων, τους ελεγκτικούς οργανισμούς καθώς και για ανθρώπους με διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως αλλεργίες ή δυσανεξίες.

πηγή: imerisia.gr