8 Μαΐ 2013

FT: Αναγκαία η πολιτική αναμόρφωση στην Ελλάδα




Πέντε χρόνια και πέντε πακέτα διάσωσης σε κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη και η ευρωζώνη ασχολείται ελάχιστα πια με τη χώρα απ' όπου άρχισε ο οικονομικός πανικός.

Μετά τον τεράστιο δανεισμό της με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα, δεν είναι πλέον απειλή για την ενότητα της ευρωζώνης. Αγωνίζεται στη μιζέρια της και έξω από το ευρωπαϊκό προσκήνιο.
Η εμπειρία όμως της Ελλάδας διδάσκει πολύτιμα μαθήματα παρά τις διαφορές της από άλλες προβληματικές χώρες. Το ΔΝΤ στην τελευταία ανακοίνωσή του σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, αναμένει καλά αποτελέσματα παρά την ταλαιπωρία και τις λανθασμένες κινήσεις που έχουν γίνει. 
Έχουν επιτευχθεί ορισμένοι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει κλείσει τα δύο τρίτα του χάσματος ανταγωνιστικότητας που άνοιξε μετά την ένταξή της στο ευρώ. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απομακρύνεται και η περίπτωση της πιστωτικής κρίσης.

Ωστόσο, το κόστος είναι καταστροφικό. Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 20 τοις εκατό. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει βελτιωθεί μέσω περικοπών σε μισθούς - με εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου - και όχι με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και οι επιπτώσεις του θα φανούν τα επόμενα χρόνια. 
Όμως δεν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να συνεχίσει να καταναλώνει πάνω από τις δυνατότητές της. 
Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, χωρίς τα δάνεια διάσωσης, η προσαρμογή θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική με πιο απότομες περικοπές ή με το χάος μιας ανεξέλεγκτης εξόδου από το ευρώ.  Αυτό όμως δεν αποκλείει την περίπτωση να υπήρχε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα. Οι περισσότερες επιλογές της Αθήνας δεν ήταν σωστές, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πιο αδύναμων κοινωνικών τάξεων.

Αν όμως υπάρχει μια θετική πλευρά, είναι ότι η Ελλάδα έχει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Χωρίς όμως μια βαθύτερη πολιτική αναμόρφωση αυτές θα παραμένουν ανεκμετάλλευτες και θα χρειαστούν, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, συνεχείς επιμηκύνσεις των δανείων με ευνοϊκότερους όρους από αυτούς της αγοράς. 
Η ευρωζώνη και οι καθημερινοί Έλληνες έχουν κοινό συμφέρον να κόψουν τα δεσμά μεταξύ διαπλεκόμενων και κράτους.

πηγή: FINANCIAL TIMES