20 Μαΐ 2013

Η ΕΕ απαγορεύει το χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια




Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τη χρήση μη τυποποιημένου ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων για την προστασία των καταναλωτών

  Οι μικρές κανάτες γεμάτες με χρυσοπράσινο ελαιόλαδο είναι κλασική εικόνα στα παραδοσιακά εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό όμως αλλάζει από 1η Ιανουαρίου 2014 μετά από την απόφαση που λήφθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλες.
Σύμφωνα λοιπόν με την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα από το επόμενο έτος, το ωμό, συνοδευτικό ελαιόλαδο, στα εστιατόρια των 27 χωρών-μελών της ΕΕ πρέπει να σερβίρεται  τυποποιημένο σε κατάλληλες συσκευασίες μιας χρήσης με απαραβίαστο ρυθμιστή ροής.
Η αγορά ελαιολάδου χύμα και η χρήση του σε μπολ ή μικρές κανάτες ή συσκευασίες που ξαναγεμίζουν, πλέον απαγορεύεται για την ασφάλεια του πελάτη.
Τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να προμηθεύονται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε κατάλληλα τυποποιημένες συσκευασίες σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Είδη στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πχ στην Κρήτη, δραστηριοποιούνται μικρές εταιρείες παραγωγών που τυποποιούν το αγνό παρθένο ελαιόλαδο που παράγουν, με σεβασμό προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον, αλλά και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στις αντιδράσεις που υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή απάντησε ότι ο βασικός λόγος που επιβάλει την απαγόρευση αυτή είναι η υγιεινή και η προστασία της εικόνας του ελαιολάδου.
Οι πελάτες των εστιατορίων, θα γνωρίζουν ότι καταναλώνουν ένα ασφαλές, εγγυημένο προϊόν με την κατάλληλη σήμανση της προέλευσης του.
Αυτή είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιολάδου που τίθεται στη διάθεση των καταναλωτών.

Στόχος είναι η καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών.


 πηγή: telegraph.co.uk