13 Μαΐ 2024

Η ύπουλη τακτική του ισπανικού εμπορίου ελαιολάδου εις βάρος καταναλωτών και παραγωγών


ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΙΜΩΝ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) του Υπουργείου Γεωργίας, ανακοίνωσε (σύμφωνα με την oleista.com) ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου για τον Απρίλιο ανήλθαν στο σημαντικό όγκο άνω των 85.700 τόνων χωρίς τις εισαγωγές (96.000 τόνοι συνολικά συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγών), διατηρώντας έτσι την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε το Μάρτιο.

Όμως η μη αναμενόμενη στην πραγματικότητα ανοδική τάση της κατανάλωσης, λόγω των ήδη υψηλών ανατιμήσεων στη λιανική, παρά τα ευχάριστα στοιχεία, δημιουργεί ανησυχία στο ισπανικό εμπόριο!!!

Με τα αποθέματα να μειώνονται, οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες εγείρουν ανησυχίες. 
Παρά τις καλές τιμές στη χύδην αγορά, ο κλάδος της συσκευασίας ανησυχεί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πριν φτάσει η νέα σοδειά στην αγορά (περίπου το Δεκέμβριο).

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι με τα τρέχοντα στοιχεία, κυρίως της κατανάλωσης και χωρίς να υπολογίζεται μια πιθανότατη ισχυρή αυξητική τάση λόγω περιόδου καλοκαιριού, τα αποθέματα ελαιολάδου το Σεπτέμβριο θα πλησιάζουν τους 100 χιλιάδες τόνους, πού είναι ουσιαστικά μηδενικά για την συνήθη τακτική κίνησης του εμπορίου, χωρίς να υπολογίζεται και το απόθεμα ασφαλείας πού πρέπει να υπάρχει !!!

Το oleista.com τονίζει επίσης ότι αυτή η πιθανή έλλειψη υπογραμμίζει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, μια στρατηγική που μπορεί να μην είναι βιώσιμη φέτος, καθώς και οι άλλες μεσογειακές χώρες παραγωγής αντιμετωπίζουν ακόμη πιο δυσμενείς συνθήκες.

Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, δημιουργείται μια συζήτηση στο ισπανικό εμπόριο γύρω από τη στρατηγική τιμολόγησης. Η αύξησή της λιανικής τιμής θα μπορούσε να μετριάσει τη ζήτηση !!!!

Σε αυτή την περίπτωση δε γνωρίζουμε ποιοί μηχανισμοί ευρωπαϊκοί θα μπορούσαν να επέμβουν για χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδια εις βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών, μια και οι τιμές παραγωγού ισπανίας βρίσκονται μεσοσταθμικά στα 8 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές λιανικής φτάνουν σε εξωφρενικά ύψη, με πρόσφατο παράδειγμα το έξτρα παρθένο της Fontana πού πωλείται πρός 28,27 ευρώ το λίτρο!