ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Οι ελληνικές οικογένειες αναθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στο φροντιστήριο
Οι Ελληνικές οικογένειες πληρώνουν από την "τσέπη" τους 1,5 δισ. ευρώ το έτος για δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους
Στα 3.200 ευρώ ανέρχεται η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων του 2016
Τον υπολογισμό κόστους ανά μαθητή στην εκπαίδευση στην Ελλάδα παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης».
•Η συνολική ιδιωτική δαπάνη για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (1,5 δις ευρώ) αντιστοιχεί στο 38% της αντίστοιχης δημόσιας (3,9 δις).
•Η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή (νηπιαγωγείο έως και λύκειο) το 2015 εκτιμάται σε περίπου 3.200 ευρώ.
•Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως προς το ποσοστό των δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επί του ΑΕΠ.
•Οι ελληνικές οικογένειες, πέρα από τους φόρους που καταβάλλουν, πλήρωσαν το 2016 επιπλέον από την τσέπη τους 1,5 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους, ή 0,85% του ΑΕΠ.
•Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή γυμνασίου ή λυκείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 1.548 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (65%), ξένες γλώσσες (34%) και άλλες δαπάνες (1%).
Δυστυχώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα διαφάνειας και αξιολόγησης, καθώς για παράδειγμα, ενώ συνεστήθη επιτροπή για τα οικονομικά της εκπαίδευσης ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί κάποιο πόρισμα.
Η δαπάνη για την εκπαίδευση των παιδιών παραμένει μια από τις πρώτες ιεραρχήσεις των ελληνικών οικογενειών και μέσα στην κρίση, ενώ το μέγεθος των ελληνικών σχολείων είναι μικρό σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.