24 Μαΐ 2012

Αποφεύγουν τις μεγάλες καλλιέργειες πλέον οι αγρότες




Έλλειψη παρατηρείται φέτος σε ορισμένα πρώιμα φρούτα και λαχανικά, όπως το υπαίθριο καρπούζι 
Αιτία είναι ότι οι αγρότες πλέον φοβισμένοι αποφεύγουν να εκτεθούν σε υψηλά έξοδα που απαιτούν οι μεγάλης έκτασης καλλιέργειες.
Η πιστοποιημένη σύγχρονη γεωργία που ακολουθείται πλέον από τους αγρότες της Κρήτης, σύμφωνα και με τις οδηγίες της κοινής ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, επιβάλει στους γεωργούς μας συγκεκριμένη διαδικασία και καλλιεργητικές μεθόδους, απαγορεύοντας τη χρήση φθηνών επιβλαβών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων τα οποία και δεν εισάγονται πλέον στην αγορά της χώρας.

Αυτά τα απαγορευμένα πλέον υλικά τα οποία είναι και επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών, δίνουν το πλεονέκτημα στον παραγωγό για φθηνότερο κόστος καθώς και  μεγαλύτερη και καλύτερη παραγωγή προϊόντος αφού είναι δραστικότατα. 
Τέτοιου είδους υλικά χρησιμοποιούνται ευρέως από τους αγρότες γειτονικών και άλλων χωρών οι οποίες δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή ένωση και δεν εφαρμόζουν τις απαγορεύσεις στη χρήση καρκινογόνων ουσιών. 
Υπόψη ότι από αρκετές τέτοιες χώρες με υποβαθμισμένη γεωργία, επιτρέπεται και γίνεται ακόμα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων και στη χώρα μας.