24 Μαΐ 2012

Υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, η χώρα βρομάει σαπίλα




Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για γρήγορο πλουτισμό ορισμένων προσώπων και σταδιακά εξελίχθηκαν σε γενικευμένη έρευνα από ειδική ομάδα του Σώματος
Φύλλο και φτερό κάνει τις φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία πρώην υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και συμβούλων το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ βρίσκονται τα ονόματα 500 πρώην στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, υπήρξαν αποτελέσματα από την πρώτη φάση των ερευνών, κατά την οποία ελέγχθηκε για ορισμένα πρόσωπα αν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους μπορούν να καλύψουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου 6 μήνες, βρίσκεται σε εξέλιξη και για ορισμένες περιπτώσεις έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα καταγγέλθηκαν, ανώνυμα και επώνυμα, έχουν βάση.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι «η υπόθεση έχει ζουμί».

Πιο αναλυτικά, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των πολιτικών για τους οποίους έγιναν οι καταγγελίες και το διάστημα αυτό γίνεται έλεγχος των «πόθεν έσχες» που έχουν υποβάλει τα τελευταία 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει έγγραφο στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών μέσω της οποίας ζητά από τα μέλη της στοιχεία λογαριασμών σε οποιαδήποτε μορφή (ταμιευτηρίου, προθεσμίας, όψεως, μετοχών, μεριδίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, παραγώγων σε δείκτες, μετοχές, συνάλλαγμα κ.λπ.).

Επιπλέον ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

πηγή:imerisia.gr