2 Σεπ 2024

Βάλθηκαν να μας "τρελάνουν" οι Ισπανοί με την άστοχη αρχική πρόγνωση παραγωγής ελαιολάδου. Νέα σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω!


Η ULTIMAHORA.ES, ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 1 ΣΕΠ 2024, ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Η δημοσιογράφος Francesca Mari, αποκαλύπτει στο δημοσίευμα ότι η συγκομιδή της ελιάς στην Ισπανία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με κακές προβλέψεις.

Σύμφωνα με το άρθρο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους αγρότες λόγω των κακών προβλέψεων για την ερχόμενη ελαιοπαραγωγική σεζόν. Εκτιμούν ότι η παραγωγή θα μειωθεί έως και 80% σε σχέση με πέρυσι.

(Αυτό αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η εκτίμηση όμως της συντακτικής μας ομάδας είναι ότι το ποσοστό σχετίζεται με την αρχική εκτίμηση παραγωγής του ενός εκατομμυρίου τόνων και πάνω, για την ερχόμενη σεζόν).

Ένας ακόμη αγροτικός συνεταιρισμός, του Sant Bartomeu, μέσω του προέδρου του Miquel Gual, προέβη σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η ελαιοπαραγωγική περιοχή της Serra de Tramuntana και των αρδευόμενων δέντρων των περιοχών του Pla και του Levante, και στις δύο περιπτώσεις έχει εντοπιστεί πολύ χαμηλή παραγωγή.

Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός βρίσκεται στη Μαγιόρκα της Ισπανίας.

O Gual εκτιμά ότι φέτος δεν θα υπάρχουν 1.000 τόνοι ελιές για λάδι, όταν πέρυσι ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο κιλά.

Οι προβλέψεις για τις επιτραπέζιες ελιές είναι ακόμη χειρότερες αφού αν το 2023 μαζεύονταν 60.000 κιλά πράσινες, χαρακωμένες και μαύρες ελιές, οι φετινές προβλέψεις είναι ότι μπορούν να μαζευτούν περίπου 10.000 κιλά. «Στο Serra θα έχουμε το 20% της παραγωγής της περασμένης σεζόν και στο Pla δεν θα φτάσει το 50%», λέει ο Gual.

Οι λόγοι για την κακή παραγωγή είναι κυκλικοί, σύμφωνα και πάλι με τον Gual, ο οποίος αναγνωρίζει ότι μετά από μια χρονιά καλών αποτελεσμάτων όπως αυτά του 2023, τα δέντρα «ξεκουράζονται» την επόμενη χρονιά.

 «Επιπλέον, έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι αρδευόμενες ελιές, μετά από μια σειρά ετών καλής παραγωγής, σταματούν», εξηγεί ο επικεφαλής του Συνεταιρισμού Sóller. 

«Δεν θα τολμούσα να κατηγορήσω την ξηρασία για αυτά τα άσχημα αποτελέσματα», προσθέτει ο Gual, ο οποίος αναγνωρίζει ότι οι βροχές αυτόν τον Αύγουστο έχουν ωφελήσει τα δέντρα.

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η συγκομιδή και, παρά τις κακές προβλέψεις για την παραγωγή, ο Συνεταιρισμός Sant Bartomeu πιστεύει ότι οι τιμές δεν θα διακυμανθούν πολύ, αλλά θα παραμείνουν παρόμοιες με πέρυσι (2023-2024).

Η Συντακτική ομάδα του phestos, έχει ενημερωθεί ότι τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί από επίσημη ανεξάρτητη κρατική αρχή η εκτίμηση παραγωγής ελαιολάδου για τη σεζόν 2024-2025. Η αρχή αυτή ενεργεί τώρα με ανεξάρτητες ομάδες των 2 εμπειρογνομώνων, σε περιοχές και σε ελαιώνες πού έχουν ξαναμετρηθεί παλαιότερες σεζόν, έτσι ώστε να υπάρχει σύγκριση.