6 Σεπ 2024

Συναγερμός από την ανομβρία στην Ανδαλουσία. Στον αέρα οι εκτιμήσεις παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία

 


Το κεντρικό όργανο των Αγροτικών Οργανώσεων της Ισπανίας, σε δημοσίευσή του στην ιστοεφημερίδα της υπηρεσίας Coordinadora de Organizaciones Agrarias (COAG Jaen) στις 5 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι:

«300.000 τόνοι ελαιολάδου χάνονται από τη συνολική παραγωγή των ξερικών ελαιώνων της χώρας !

Η COAG Jaén προειδοποιεί ότι είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις συγκομιδής


Από τον Μάιο δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου στην Ανδαλουσία και παρόλο που οι αρδευόμενοι ελαιώνες είναι σε καλή κατάσταση, οι ξερικοί ελαιώνες (πού αποτελούν το 69% της περιοχής) βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση περιμένοντας ικανοποιητικές αρδευτικές βροχοπτώσεις τους κρίσιμους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ο ξερικός ελαιώνας θέλει βροχή. Κάθε μέρα χωρίς νερό τον Σεπτέμβριο προκαλεί μείωση της απόδοσης του λαδιού και αν δεν βρέξει, ο καρπός μουμιοποιείται και πέφτει.

Η COAG Jaén εφιστά την προσοχή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελαιώνας της Ισπανίας, προειδοποιώντας ότι είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις για την επόμενη συγκομιδή λαδιού.

Αν και οι αρδευόμενοι ελαιώνες είναι σε καλή κατάσταση, εξακολουθεί να υπάρχει παραγωγή άνω των 300.000 τόνων λαδιού από τις ξερικές εκτάσεις στον αέρα.

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα και η Ιταλία σε καλές συγκομιδές φτάνουν σε παραγωγές τους 400.000 τόνους, 
ενώ η Πορτογαλία περίπου τους 200.000 τόνους.

Στη λεκάνη του Γκουανταλκιβίρ, σύμφωνα με στοιχεία του Αυτόματου Υδρολογικού Συστήματος Πληροφοριών Λεκάνης του Γκουανταλκιβίρ (SAIH), δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καθόλου βροχή από τον Απρίλιο.

Ήδη οι ξερικές εκτάσεις δείχνουν τα σημάδια της έλλειψης νερού με τον καρπό αφυδατωμένο και κατεστραμένο, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ουρανό. Η περιοχή που είναι χειρότερη από αυτή την άποψη περιλαμβάνει όλες τις εκτάσεις μέχρι την Porcuna.

Αυτή τη στιγμή είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για προβλέψεις συγκομιδής, καθώς μια ποσότητα παραγωγής περίπου 180.000 τόνων ελαιολάδου, από τις ξερικές εκτάσεις και μόνο στην επαρχία Jaén (οι οποίες παράγουν περίπου 600.000 τόνους σε μια μέση σοδειά), βρίσκεται ήδη στον "αέρα", σε άθλια ποιοτική κατάσταση και θα εξαρτηθεί τι θα αποδώσει από το αν θα βρέξει ικανοποιητικά ή όχι τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα λαδιού, αυτή τη στιγμή και μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή της επόμενης σοδειάς, στα χέρια της παραγωγής υπήρχαν μόλις 188.000 τόνοι λαδιού το μήνα Ιούλιο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πωλήσεις στην αγορά συνεχίζουν να είναι καλές.»