26 Αυγ 2024

Περί τους 750.000 τόνους αναμένεται η νέα παραγωγή στην Ισπανία σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της La Unió

40% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο Carles Peris Ramos ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ «LA UNIO»


Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας «euronews», ο Ramos υποστηρίζει ότι τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία έχουν βλάψει την παραγωγή ελαιολάδου όπως και τα προηγούμενα χρόνια. 

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και διακινητής ελαιολάδου, θα έχει μείωση περίπου στο 40% με βάση την καμπάνια αυτής της σεζόν.

Στο άρθρο, ο Ramos υποστηρίζει ότι η απότομη (ξαφνική) αυτή μείωση της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, οι οποίες είναι ήδη υψηλές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ισπανοί αγρότες κατηγορούν ευθέως πλέον και τα σουπερμάρκετ ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να αυξήσουν τα κέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

«Η αρχική τιμή των προϊόντων μας αυξήθηκε μόλις κατά 3%. Και όμως, οι καταναλωτές πληρώνουν 59% περισσότερο όταν αγοράζουν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ», λέει ο Carles Peris Ramos, γενικός γραμματέας της ένωσης αγροτών La Unió.

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι ενώσεις καταναλωτών υποστηρίζουν ότι οι τιμές παρέμειναν υψηλές, παρά την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο στην Ισπανία από την 1η Ιουλίου.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση, στις αρχές Αυγούστου, της αγροτική ένωσης APAG Extremadura Asaja και του προέδρου της, Juan Metidieri, σύμφωνα με τον οποίο, η φετινή παραγωγή στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι λόγω των καιρικών συνθηκών, και αναμένεται μεταξύ των 45 και 48 χιλάδων τόνων.

Την ανακοίνωση αυτή δημοσίευσε το phestos, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι στην Εξτραμαδούρα την τελευταία σεζόν(2023-2024), παρήχθησαν συνολικά 69 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, μία παραγωγή άνω του μέσου όρου, ενώ την προηγούμενη χρονιά (2022-2023) είχαν παραχθεί 104 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου.