24 Αυγ 2024

Ανησυχία για την ποιότητα ελαιολάδου της νέας σεζόν στην Ισπανία

Ισπανικοί ελαιώνες
(πρόσφατη εικόνα)
ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΡΙΚΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ


Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στους ξερικούς ελαιώνες της Ισπανίας, αφού έχουν πληγεί έντονα από τις υψηλές και με διάρκεια θερμοκρασίες του καλοκαιριού, την έλλειψη βροχοπτώσεων και τη μειωμένη ατμοσφαιρική υγρασία. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελαιώνων της Ισπανίας είναι μη αρδευόμενοι και έχουν επηρεαστεί δραματικά από την κλιματική κρίση. 

Οι υψηλές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δεν επιτρέπουν στα δένδρα να συνέλθουν από την λειψυδρία και να διατηρήσουν υγιή τον ελαιόκαρπο.

Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή από την αναμενόμενη, αλλά και το πολύ χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο, λόγω της ταλαιπωρίας των δένδρων.


Ισπανικοί ελαιώνες(πρόσφατη εικόνα)
Επίσης ανησυχία για την ποσότητα παραγωγής έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες, έντονες και μεγάλης έκτασης χαλαζοπτώσεις (αντί για ευνοϊκές βροχοπτώσεις πού περίμεναν οι παραγωγοί), σε πολλές περιοχές της Χαέν, της Γρανάδας, της Μούρθια - Αλικάντε και Αλμπαθέτε, με αποτέλεσμα τα ελαιόδενδρα να απορρίψουν τους καρπούς, και να αποκτήσουν πληγές στα κλαδιά τους.












Ισπανικοί ελαιώνες (πρόσφατη εικόνα)
'Εντονα τα σημάδια της ξηρασίας και
των υψηλών θερμοκρασιών