15 Ιουν 2024

Τι εμφιαλώνει το εμπόριο ελαιολάδου, με Ρεκόρ πωλήσεων λιανικής και χαμηλά αποθέματα ενός μήνα σε Εξαιρετικό Παρθένο?


ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΡΕΚΟΡ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΤΙΜΗ ΝΑ ΕΙΧΕ ΕΚΤΟΞΕΥΘΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?

ΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕ ΩΣ «ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ)

Ένα περίεργο γεγονός πού τραβάει την προσοχή είναι ότι η Ισπανία, η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα, δηλώνει με επίσημα στοιχεία ότι έχει παραγωγή evoo ακόμα και το Μάιο, με συνολική αύξηση 11% από την αρχικά εκτιμηθείσα ποσότητα των 765.000 τόνων. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι, δημοσιευμένα στα ισπανικά ΜΜΕ στοιχεία παραγωγής έδιναν στα μέσα Ιανουαρίου ποσότητα περί τους 400.000 τόνους μόνο!! 

Το γεγονός είναι περίεργο διότι η περασμένη ελαιοκομική περίοδος είναι γνωστό ότι ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία των ισπανικών παραγωγών.

Ένα άλλο περίεργο γεγονός είναι ότι με συνεχή ρεκόρ πωλήσεων evoo στη λιανική άνω των 104.000 τόνων τον μήνα (τους δυο τελευταίους μήνες) και με απόθεμα προς εμφιάλωση ΜΟΝΟ 170.000 τόνους, το «άγχος» του εμπορίου για αναζήτηση προϊόντος θα έπρεπε να έφτανε στο «κόκκινο», πράγμα όμως πού δεν συμβαίνει λόγω της απραξίας στη χονδρική!

Να σημειώσουμε εδώ για τον αναγνώστη μας, ότι το ισπανικό εμπόριο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της διάθεσης στην παγκόσμια κατανάλωση σε Έξτρα Παρθένο. Έχει δηλαδή μεγάλες αγορές πού δεν θα ήθελε να τις χάσει.

Αυτό το εμπόριο τώρα "δικαιολογεί" τη σταθερότητα των τιμών στην επερχόμενη παραγωγή, η οποία όμως θα είναι ουσιαστικά διαθέσιμη από το φετινό Δεκέμβριο.

Και το ερώτημα πού γεννάται είναι, πού θα βρεί Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο τους επόμενους ενδιάμεσους μήνες(?) και κυρίως ΤΙ λιπαρές ουσίες (θα) εμφιαλώνει για τον καταναλωτή πού επιμένει στην ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου?!

Η φήμη και η ποιότητα του evoo είναι αυτή πού φέρνει τα ρεκόρ στις πωλήσεις στην κατανάλωση και ΔΕΝ θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί κανένας για εύκολο κέρδος.