30 Μαΐ 2024

Αναφορές από Ισπανία και Ελλάδα δείχνουν προβληματική καρπόδεση και στρεσάρισμα ελαιοδένδρων



ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΛΑ Η ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ ΛΟΓΩ ΞΗΡΑΣΙΑΣ

ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ 

Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΥΣΩΝΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ 9.43 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟ 22/5 


Όπως ήταν αναμενόμενο οι σύντομες βροχές της άνοιξης, οι οποίες δεν είχαν συνέχεια ειδικά στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ισπανίας, δεν ήταν αρκετές ώστε να γλυτώσουν τα δένδρα από το υδατικό στρες μόλις οι θερμοκρασίες άρχισαν να ακουμπούν και να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς κελσίου.

Ενώ ο Ιούνιος φαίνεται να μας καλωσορίζει με θερμοκρασίες καύσωνα !

Όμως και οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερµοκρασίες του περασμένου χειμώνα έχουν στερήσει ώρες ψύχους στα περισσότερα είδη δέντρων και ήδη φαίνονται τα σημάδια στη φάση της καρπόδεσης αφού σε κάποιες ποικιλίες ελιάς δεν υπάρχει καν καρπόδεση (πχ αθηνολιά), ενώ όσο προχωράει η φάση της καρπόδεσης οι αναφορές πυκνώνουν για προβλήματα και σε άλλες ποικιλίες, οι οποίες επηρεάζονται και από το θερµικό και υδατικό στρες.

Η έλλειψη εδαφικής υγρασίας επί διάστημα εβδομάδων κατά τις φάσεις άνθισης και καρπόδεσης, «κουράζει» τα δέντρα και μειώσει τη δραστηριότητα της φωτοσύνθεσης και αυτό επηραάζει τους καρπούς. Παρ’ ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης είναι συνήθως εντονότερες σε ξηρικούς ελαιώνες, το πρόβλημα δεν απουσιάζει πάντα και από τους αρδευόμενους.

Όλα αυτά μαζί με την έλλειψη αποθεμάτων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οδηγεί σε αυξητική τάση την ήδη χαμηλή τιμή παραγωγού, η οποία στην Ισπανία εκτοξεύτηκε στα 9.43 από τις 22 Μαίου.