15 Αυγ 2019

«Παγκόσμιος» Πόλεμος στην αγορά του ελαιολάδου !




Χοντραίνει η κόντρα για το ελαιόλαδο με κέντρο το επονομαζόμενο από τα συμφέροντα "Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου" (IOC)

Έτοιμη να αποχωρίσει η Ιταλική ομάδα

Από τη μία η Ιταλο-Ελληνική ομάδα που έχει επενδύσει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες στη δημιουργία ενός brand γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσεγγίζοντας την κατανάλωσή του ως ένα premium προϊόν, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Και από την άλλη η Ισπανική προσέγγιση (με τους τουρκοαφρικανούς συμμάχους της), που αν και χθεσινή στην παγκόσμια αγορά του προϊόντος, είναι αντίθετη με την ποιοτική και αειφόρο νοοτροπία με σεβασμό στο περιβάλλον και στο ελαιόδενδρο, υποστηρίζοντας την άκρατη εμπορευματοποίηση του ελαιολάδου με περισσότερο μαζικούς όρους.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει έχει ως επίκεντρο 
το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου του οποίου η αξιοπιστία έχει δεχθεί τεράστιο Πλήγμα το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ιταλία θεωρεί ότι κατευθύνεται από την ατζέντα της ισπανικής βιομηχανίας, ενώ ένα ιδρυτικό μέλος-χώρα του οργανισμού, το Ισραήλ, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα agronews.gr: "Πρόσφατα η ηγεσία του ακηδεμόνευτου εκ πρώτης όψεως οργανισμού (σ.σ. του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου) συμπεριλαμβανομένου του Τυνήσιου Αμπντελατίφ Γκεντίρα, πέτυχε την επανεκλογή της, ωστόσο από τις διαδικασίες απουσίαζε το Ισραήλ !

Στο εν λόγο συμβούλιο προωθούνται μεθοδεύσεις που γίνονται με τις πλάτες της Τυνησίας, η οποία φαίνεται απολύτως συγχρονισμένη με τα συμφέροντα της ισπανικής βιομηχανίας, γράφει ο ιταλικός Τύπος. 

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα ορίσουν τους ποιοτικούς κανόνες και θα συνάψουν τις προωθητικές καμπάνιες του ελαιολάδου τα επόμενα τέσσερα χρόνια», τονίζουν οι οργανώσεις οι οποίες φοβούνται μια απορρύθμιση της αγοράς ελαιολάδου όπως είναι μέχρι σήμερα γνωστή, μέσω μιας άκρατης εμπορευματοποίησης του ελαιολάδου. 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, στην Ιταλία υποστηρίζεται ότι πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλα συμφέροντα στην Τυνησία και το Μαρόκο, προώθησαν την παραμονή του Αμπντελατίφ Γκεντίρα στο πόστο του, προκειμένου αυτός να προωθήσει δικούς τους ανθρώπους-κλειδιά στη διαδικασία προώθησης του ελαιολάδου στον αραβικό κόσμο.

Μάλιστα συνδέουν το παραπάνω γεγονός με την απομάκρυνση του Ιταλού επικεφαλής στο Τμήμα Χημείας του οργανισμού αμέσως μετά την επανεκλογή της ηγεσίας.

Στην Ιταλία τώρα δίνουν και παίρνουν οι προτάσεις για απομάκρυνση της χώρας από τον οργανισμό, αφού πλέον τα συμφέροντά της δεν εκπροσωπούνται στον ΙΟC, και είναι προς όφελός της μια περισσότερο «επιθετική στρατηγική εξόδου από τον οργανισμό», όπως γράφει το Teatro Naturale".