5 Ιουλ 2019

Η Ελλάδα χάνει την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου




Κατρακύλα δίχως τέλος στην τιμή

Απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΙΑ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα... 2,20 ευρώ το κιλό έχει πέσει η κατώτατη τιμή παραγωγού στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης, με τη μεγαλύτερη να μην υπερβαίνει τα 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι περισσότεροι τυποποιητές και έμποροι απλά... δεν αγοράζουν...

Η τιμή κόστους παραγωγού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υπολογίζεται στα 3 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι μέσες τιμές παραγωγού στο έξτρα ελαιόλαδο της Κρήτης βρίσκονται σε συνεχή καθοδική πορεία, με τον μέσο όρο τιμής να μην ξεπερνάει τα 2,70 λεπτά το κιλό, ενώ η παραγωγή είναι μειωμένη κατά -50% περίπου, με πολλά προβλήματα καταστροφών στον ελαιόκαρπο και στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό. 
Όμως, τον τελευταίο μήνα μείωση παρουσίασαν οι τιμές και στην Ιταλία. 

Πιο αναλυτικά, καθηλωμένες παραμένουν οι τιμές στην Ισπανία, στα 2,30 ευρώ το κιλό, μειωμένες κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο μήνα και κατά 16% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.

Και βέβαια, την ίδια ώρα, παρά την κατάσταση που επικρατεί στον ελαιοκομικό τομέα της Ε.Ε., δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποιο μέτρο στήριξης της αγοράς για τις χώρες που έχουν πρόβλημα. 

Επίσης, τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι σημαντικές ήταν οι απώλειες της παραγωγής την περίοδο 2018-2019 (σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο) σε Ιταλία (-59%), Ελλάδα (-47%), και Πορτογαλία (-25%), ενώ αντίθετα στην Ισπανία είχαμε αύξηση (+42%).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (2019/20), "ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ" ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ 300 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ !

Δυστυχώς με ανύπαρκτη κρατική υποστήριξη στο κυριότερο αγροτικό εξαγωγικό προϊόν, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη

Η ανάγκη να ληφθούν άμεσα κρατικά μέτρα στήριξης του ελαιολάδου στη χώρα μας έχει εκφραστεί απ' όλους τους σχετικούς παράγοντες.

Αντιθέτως, σήμερα, οι κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα του ελαιολάδου ήταν τέτοιες που συνέβαλαν στην κατρακύλα των τιμών.

Για παράδειγμα, σε όλα τα προϊόντα, όταν δουν ότι αυξάνονται οι τιμές και φτάνουν σε κάποια όρια, εισάγουν ανεξέλεγκτα προϊόντα από άλλες ανταγωνιστικές χώρες, τα οποία τις περισσότερες των περιπτώσεων τα ελληνοποιούν!

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα εισάγει κάθε χρόνο ελαιόλαδο που σε συνολική τιμή φτάνει και τα 11 εκατομμύρια ευρώ (όπως συνέβη το 2015)!

Γνωστή είναι η λογική του τυνησιακού ελαιολάδου, όπου δήθεν από την Ε.Ε. δόθηκε το “πράσινο φως” για να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά χιλιάδες τόνοι, υποτίθεται για τη βοήθεια της Τυνησίας. Ήταν καθαρά μια σκοπιμότητα. Η κυβέρνηση έπρεπε να το καταγγείλει από την αρχή. Αντί τούτου, στήριξε αυτή την πολιτική !