15 Ιουν 2012

Guardian: Μεγάλη ζωή, χαμηλό προφίλ για τους σούπερ-πλούσιους της Ελλάδας




Να γιατί είναι αναπόφευκτη η λύση της πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής στη χώρα
«Από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, η εύπορη τάξη της χώρας έχει υπάρξει αξιοσημείωτη κυρίως για την απουσία της», γράφει ο βρετανικός Guardian.
«Σχεδόν τρία χρόνια από το ξέσπασμα της χειρότερης κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η ζωή συνεχίζεται κανονικά για τους σούπερ-πλούσιους της Ελλάδας. Καθώς ο ήλιος δύει, ολιγάρχες, εφοπλιστές, τραγουδιστές και σταρ των media συγκεντρώνονται στο ξενοδοχείο Poseidonion στις Σπέτσες. Απολαμβάνουν το μενού, που περιλαμβάνει παστίτσιο με φουα γκρα. Ανάμεσά τους είναι ένας μεσήλικας άνδρας με ένα T-shirt που γράφει: "More is less"».
Η κρίση δεν έχει επηρεάσει καθόλου τα μαγαζιά ακριβών ρούχων στις Σπέτσες, το νησί που ονομάζεται και το «Νέο Μονακό».

«Το να ρίχνουν χρήματα στην οικονομία των Σπετσών –ή των νησιών από τα οποία κατάγονται- απέχει πολύ από τον κόσμο της φιλανθρωπίας με τον οποίο συνδέθηκαν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος και οι άλλοι γνωστοί εφοπλιστές», γράφει ο Guardian.

Οι πλούσιοι της Ελλάδας είναι απόντες, αφότου ξέσπασε η κρίση. «Ολιγάρχες, που έβγαλαν τεράστις περιουσίες στις βιομηχανίες του πετρελαίου, του αερίου, των κατασκευών και των τραπεζών, καθώς και των media, είναι σιωπηλοί, συχνά κάνοντας μεγάλες προσπάθειες για να κρατούν όσο το δυνατόν πιο χαμηλό προφίλ».

Αυτό που κάνουν, είναι να στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, για να αγοράσουν ακριβά ακίνητα εκεί. 

«Σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα χρειάζεται, περισσότερο παρά ποτέ, συμβολικές κινήσεις από τους εύπορους πολίτες της, αυτοί δείχνουν να μην κάνουν το παραμικρό για να βοηθήσουν τη χώρα τους», δηλώνει ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Αυτό που είναι σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι έχουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης, για να προστατεύσουν τονπλούτο τους καθώς η κρίση βαθαίνει. Συρρέουν στα μεσιτικά γραφεία του Λονδίνου, για να αγοράσουν τα καλύτερα ακίνητα σε ακριβές περιοχές, όπως το Mayfair.