23 Μαΐ 2012

Πανικός επικρατεί στους αγρότες της Κρήτης λόγω των τιμών στην αγορά παραγωγού




Τιμές προϊόντων παραγωγού αλλά και μέρες εξευτελισμού ζουν όλοι ανεξαιρέτως οι αγρότες πρώιμων κηπευτικών την περίοδο αυτή.
Με τιμή 0,15 έως 0,30 ευρώ το κιλό αναγκάζεται να πουλάει από τις πρώτες ημέρες της παραγωγής των κηπευτικών του ο παραγωγός, ενώ το μέσο κόστος καλλιέργειας ανά κιλό παραγωγής κυμαίνεται στο 0,5 ευρώ περίπου αναλόγως το είδος.
Τον αρχικό αιφνιδιασμό αρχίζει να αντικαθιστά ο πανικός στους κύκλους των αγροτών της Κρήτης. Με τα χρέη να εκκρεμούν στα τεφτέρια των γεωπόνων, οι οποίοι τιμολογούν το σακί το λίπασμα (20 kgr) με μέση τιμή περίπου 50 ευρώ, λιπάσματα τα οποία σημειωτέον μαζί με τα φυτοφάρμακα
είναι εισαγόμενα κυρίως από Ιταλία , Ισπανία και Γερμανία, ο αγρότης παραγωγός κηπευτικών οδεύει από την υπερχρέωση στην καταστροφή.
Με δεδομένο ήδη ότι το 40% περίπου των παλαιών κυρίως και έμπειρων καλλιεργητών εγκαταλείπουν ή δεν αναβαθμίζουν τις υποδομές τους, αναμένοντας να δουν κάποιο "φως στο τούνελ" της κατρακύλας των τιμών παραγωγού σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας, το μέλλον του αγρότη παραγωγού κηπευτικών δείχνει ν' ακολουθεί τη ζοφερή πορεία της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας.