ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΤΙΜΗ ΛΙΤΡΟΥ ΣΤΟ ΡΑΦΙ 4 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
Με τα λόγια αυτά επιχειρεί να εξηγήσει τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον κόπο των Κρητικών ελαιοπαραγωγών, μέσα από στοιχεία που διαθέτει ο ίδιος έχοντας την προς τα έξω καλή μαρτυρία ως επιστήμονας και ως έμπειρος στο χώρο του ελαιολάδου, γνωστός επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης από τα Χανιά, που προσθέτει: «Αυτό που επιδιώκεται από αυτούς είναι να εξασφαλιστούν όσο γίνεται χαμηλότερες τιμές για τους μεγάλους αγοραστές και τις αλυσίδες διανομής, αλλά και
περισσότερες προμήθειες για τους μεσάζοντες, που στην πράξη δεν ξέρουμε πόσες είναι, αφού παραμένουν αδιαφανείς και μάλλον αφορολόγητες»!
«Περίεργα στοιχεία»
«Από την άλλη πλευρά, μελέτες που βασίζονται σε περίεργα στοιχεία δημοσιεύονται τελευταία, υποστηρίζοντας πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο ότι "οι μεγάλες βιομηχανίες δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παραγωγούς που διακινούν χύμα ελαιόλαδο"!
περισσότερες προμήθειες για τους μεσάζοντες, που στην πράξη δεν ξέρουμε πόσες είναι, αφού παραμένουν αδιαφανείς και μάλλον αφορολόγητες»!
«Περίεργα στοιχεία»
«Από την άλλη πλευρά, μελέτες που βασίζονται σε περίεργα στοιχεία δημοσιεύονται τελευταία, υποστηρίζοντας πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο ότι "οι μεγάλες βιομηχανίες δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παραγωγούς που διακινούν χύμα ελαιόλαδο"!
Όμως κανένας βέβαια δεν πείθεται ότι οι παραγωγοί που διακινούν σε γνωστούς και συγγενείς ελαιόλαδο με τους παραδοσιακούς τενεκέδες, έστω παράτυπα, αποτελούν την αιτία της πτώσης των τιμών στην κατανάλωση. Γιατί είναι φανερό ότι η συνήθεια αυτή, της κατευθείαν πώλησης από τον παραγωγό στον καταναλωτή, πλεονεκτεί και για τους δύο σε μεγάλο βαθμό, και πρέπει, κάτω από τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, να τεθεί υπό καθεστώς νομιμοποίησης και να προωθηθεί, αδιάφορο αν αυτό ενοχλεί τις μεγάλες πολυεθνικές βιομηχανίες και τις αλυσίδες. Κανείς δεν εγγυάται ότι αυτές πωλούν προϊόν πιο σίγουρο και εγγυημένο για τον καταναλωτή».
«Άθλια κατάσταση»
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά ελαιολάδου, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι αυτή τεχνηέντως επιδεινώνεται, καθώς «οι τιμές παραγωγού, πριν 2 χρόνια έσπασαν το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ, κατρακύλησαν μέχρι και 1,85 ευρώ για το ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών, που για ελαιόλαδο 0,8 βαθμών - που αντιστοιχεί στο όριο του έξτρα παρθένου - αντιστοιχεί στο 1,70 ευρώ!
«Άθλια κατάσταση»
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά ελαιολάδου, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι αυτή τεχνηέντως επιδεινώνεται, καθώς «οι τιμές παραγωγού, πριν 2 χρόνια έσπασαν το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ, κατρακύλησαν μέχρι και 1,85 ευρώ για το ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών, που για ελαιόλαδο 0,8 βαθμών - που αντιστοιχεί στο όριο του έξτρα παρθένου - αντιστοιχεί στο 1,70 ευρώ!
Η πτώση αυτή των τιμών, έφερε το ένα κιλό ελαιόλαδο να αξίζει λιγότερο από ένα καφέ, ασφαλώς δεν επιτρέπει επιβίωση της ελαιοκομίας αλλά δεν επιτρέπει και άλλο εφησυχασμό και παραπέρα αδράνεια, αφού η ελάχιστη τιμή για την επιβίωση του ελαιοπαραγωγού θεωρείται τα 3 ευρώ το λίτρο.
Απαιτεί πλέον σοβαρές αποφάσεις για την ανατροπή της κατάστασης, άλλως η πορεία προς μια ιστορική κατάρρευση φαίνεται πια αναπόφευκτη!».
Απαιτεί πλέον σοβαρές αποφάσεις για την ανατροπή της κατάστασης, άλλως η πορεία προς μια ιστορική κατάρρευση φαίνεται πια αναπόφευκτη!».
πηγή: Νέα Κρήτη