30 Μαρ 2017

Θετικές εξελίξεις στη ρύθμιση αγροτικών δανείων




Σε ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου, με σκοπό τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων αγροτών, αναφέρονται τα εξής:

«Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Βασίλη Kόκκαλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βασικό θέμα συζήτησης τα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΕ, PQH.



Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη ρύθμιση των δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εταιρειών με σκοπό την εμπορία γεωργικών προϊόντων της πρώην ΑΤΕ bank, των οποίων η διαχείριση διενεργείται από την Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε, PQH.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε αποδεκτό το αίτημα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. 

Πράγματι έγινε αποσαφήνιση των διατάξεων και των φυσικών προσώπων που δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τίτλο «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ». 

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι αγρότες δύνανται να αιτηθούν την υπαγωγή τους στην εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους με βασική προϋπόθεση την εμπορική ιδιότητα.

Στο πλαίσιο δε του μηχανισμού ρύθμισης, θα μπορέσουν να εντάξουν οι οφειλέτες τις απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία, από πιστωτικά ιδρύματα και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. 

Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι πως θα εφαρμόζεται και για τους αγρότες - οφειλέτες στην Ειδική Εκκαθάριση ο Κώδικας Δεοντολογίας, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως παρέχεται δυνατότητα ευνοϊκότερης ρύθμισης και κατά περίπτωση διαγραφή κεφαλαίου οφειλής.»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης
:

«Έγινε μια καλή αρχή για την ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Η βούληση του ΥΠΑΑΤ είναι η ανακούφιση χιλιάδων αγροτών – κτηνοτρόφων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε τα δάνεια τα οποία τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».