18 Μαρ 2017

Η αρχαία «ελληνική» Αλβανία !


Χάλκινος τύπος στατήρα. Εκτίθεται στο μικρό μουσείο
του κάστρου της Σκόδρας, στη βόρεια Αλβανία.
Όποιος μπορεί να διαβάσει τι αναγράφει 

μάλλον γνωρίζει αρχαία αλβανικά !
Πρόσφατα ο διακεκριμένος αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα, σε ομιλία του στα Γιάννινα, αποκάλυψε την ελληνική προέλευση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αλβανία !

Παράλληλα παρουσίασε το ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Χαονίας (βόρεια Ήπειρος- Χειμάρρα, Άγιοι Σαράντα, Πολύτσανη), το οποίο εξελισσόταν ταυτόχρονα με τις ανασκαφές που γινόταν στην Ήπειρο.



Οι Χάονες θεωρούνται σαν το αρχαιότερο από τα δεκατέσσερα ηπειρωτικά φύλα. Λαός ιδιαίτερα σκληρός και μαχητικός, διακρινόταν για το σύστημα αυτοδιοίκησης που βασιζόταν όχι στη βασιλεία μα στο αιρετό χαρακτήρα της. 


Κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν σε όλη την Ήπειρο, η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Χαονία. Στη συνέχεια, γνώρισαν την παρακμή για να περιοριστούν στα φυσικά όρια της προέλευσής τους. 
Τον 5ο π.Χ.αιώνα, Χάονες μετοίκησαν στην Καλαβρία και τη Σικελία, όπου πολύ αργότερα τους συναντάμε με την ονομασία Χώνες.


Το phestos όμως αποκαλύπτει και άλλα στοιχεία σχετικά με την καταγωγή των αρχαιολογικών ευρημάτων των γειτόνων μας, όπως ο χάλκινος στατήρας της βασικής εικόνας του άρθρου, που στο μουσείο που τον φιλοξενεί παρουσιάζεται ως αρχαίο αλβανικό κειμήλιο.

Το μουσείο αυτό βρίσκεται στην αμέσως μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας μετά τα Τίρανα, την Σκόδρα και στεγάζεται εντός του ιστορικού κάστρου που βρίσκεται στον λόφο που δεσπόζει της πόλης. 

Αποτελεί δε και το σημαντικότερο τουριστικό σημείο της περιοχής.

Η εικόνα βέβαια που παρουσίαζε αυτός ο μικρός χώρος δικαιολογείται από την πρόσφατη ιστορία αλλά και την κατάσταση που βρισκόταν η χώρα μέχρι τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000.

Ακολουθούν μερικές εικόνες του χώρου