14 Μαρ 2017

Έως και 500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο τα κέρδη από υδροηλεκτρικό έργο του ΤΟΕΒ Βελβεντού




ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΕΣ, ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ

Υδροηλεκτρικός σταθμός που χρησιμοποιεί τα νερά από το φαράγγι του Σκεπασμένου και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που πουλά στην ΔΕΗ και με αυτό τον τρόπο καλύπτει τις ετήσιες δαπάνες των αγροτών για την άρδευση των χωραφιών τους

Σε αυτό το έργο έχει προχωρήσει ο ΤΟΕΒ Βελβεντού στην Κοζάνη, εκμεταλλευόμενος τη φυσική ροή των υδάτων από φαράγγι της περιοχής, το νερό του οποίου χρησιμοποιείται για άρδευση.

Σύμφωνα με τις μελέτες βιωσιμότητας του έργου, "σε μια εντελώς δύσκολη χρονιά" από την άποψη του χιονιού ή των βροχοπτώσεων (δηλαδή με λίγο νερό), η λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού μπορεί να προσφέρει σε σημερινές τιμές τουλάχιστον 150.000 ευρώ
Η δε καλύτερη χρονιά μπορεί να προσφέρει έσοδα που αγγίζουν ακόμη και το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΤΟΕΒ Βελβεντού Γιώργου Φαραγκουλάκη: «Κατά μέσο όρο δαπανούμε 200.000 -280.000 ευρώ ετησίως για τη λειτουργία των αντλιοστασίων, προκειμένου να αρδεύουμε τις καλλιέργειες μας και με τα χρήματα από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού θα πληρώνουμε τα έξοδα λειτουργίας των αντλιοστασίων και ταυτόχρονα με τα χρήματα που θα περισσεύουν θα χρηματοδοτήσουμε σημαντικά έργα επιδιόρθωσης του δικτύου άρδευσης που έχει κατασκευαστεί πριν από 37 χρόνια και παρουσιάζει προβλήματα».

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του ΤΟΕΒ Βελβεντού έχει ονομαστική ισχύ 1,9 MW και θα αξιοποιεί τα νερά από την ορεινή θέση «Σκεπασμένο», που τους χειμερινούς μήνες χύνονται στη λίμνη Πολυφύτου. Έχει κατασκευαστεί με ό,τι πιο καινούργιο και σύγχρονο διαθέτει η τεχνολογία στους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια ιστορία που ξεκίνησε από το 2000.


Για να ολοκληρωθεί το έργο συνεργάστηκαν όλοι σχεδόν οι τοπικοί φορείς της περιοχής.

Ο πρώην δήμος Βελβεντού, η τότε Νομαρχία Κοζάνης που το 2009 διέθεσε 500. 000 ευρώ στον ΤΟΕΒ για το ξεκίνημα του έργου, όπως και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος διέθεσε από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης και από αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία χρηματοδότηση για την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Όπως εξηγεί ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου «ως δημοτική αρχή το 2003, συνεκτιμώντας τα οφέλη από μια τέτοια ενέργεια, αποφασίσαμε να βάλουμε στο "παιχνίδι" τους αγρότες μας, ώστε να κατασκευάσουν οι ίδιοι μέσω του ΤΟΕΒ το μικρό υδροηλεκτρικό έργο, προκειμένου από τα εξασφαλισμένα κέρδη της λειτουργίας του να μπορούν να αποπληρώνουν το κόστος λειτουργία των αντλιοστασίων που ποτίζουν τις δενδροκαλλιέργειάς του κάμπου».