3 Δεκ 2016

Δικτατορία των τοκογλύφων και κατοχικές κυβερνήσεις




ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ (ΙΣΩΣ) ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΗΣ

Ο πολιτικός που τοποθέτησε την ταφόπλακα στη χώρα είναι αυτός που υπέγραψε την υπαγωγή των ομολόγων της στο αγγλικό δίκαιο


Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη αντιληπτό ότι, η Δημοκρατία και τα Χρέη είναι δύο έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους – με την έννοια πως όταν μία χώρα είναι υπερχρεωμένη είτε αναλαμβάνουν την εξουσία δικά της αυταρχικά καθεστώτα, είτε αντίστοιχα των αγορών.

Η Γερμανία είναι ίσως η μοναδική εξαίρεση, επειδή έχει δρομολογήσει τις προσπάθειες απεξάρτησης της από τη δικτατορία του χρέους το 2000, με την «ατζέντα 2010» του τότε καγκελαρίου της.

Διέθετε βέβαια από το παρελθόν της αρκετές εμπειρίες τόσο όσον αφορά την υπερχρέωση, όσο και τον υπερβολικό πληθωρισμό, όταν θελήσει να αντιμετωπίσει κανείς τα χρέη με αυτήν τη μέθοδο, εφόσον έχει το δικό του νόμισμα (όπως εάν επέλεγε η Ελλάδα τη δραχμή).

Εφάρμοσε μία δική της πολιτική λιτότητας λοιπόν και ένα δικό της μνημόνιο, προτού της το επιβάλλουν οι δανειστές της και οι αγορές – όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδος.

Η Ελλάδα έκανε μεγάλα λάθη στο παρελθόν, κυρίως μετά το 1980, όπου άρχισε να ζει πάνω από τις δυνατότητες της, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο χρέος της.

Η ουτοπική Ευρωζώνη (Γερμανία), στην οποία έχουμε αφήσει την τύχη της χώρας και των παιδιών μας με «κλειστά μάτια», δεν βοήθησε καθόλου την δύσκολη αυτή στιγμή την Ελλάδα.
Εάν χρηματοδοτούταν η χώρα μόλις με 20 δις €, δεν θα βίωνε την τραγωδία που ακολούθησε – ενώ δεν θα είχε ξεσπάσει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Βέβαια, η Γερμανία ωφελήθηκε τα μέγιστα από την κρίση, αφού έκτοτε αυξάνουν συνεχώς τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, ενώ μειώνονται οι τόκοι δανεισμού και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της.

Τέλος, το ΔΝΤ με το μανδύα της Τρόικα εκτέλεσε εν ψυχρώ την Ελλάδα – με την επιβολή των εγκληματικών μνημονίων.

Ο τότε υπουργός οικονομικών, έβαλε ουσιαστικά την ταφόπλακα στην Ελλάδα.

Εν προκειμένω ο άνθρωπος αυτός, χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια γιατί έκανε το αποτρόπαιο έγκλημα, υπεξαίρεσε την εξουσία και συμμάχησε με τους δανειστές – υπογράφοντας την υπαγωγή των ομολόγων της χώρας στο αγγλικό δίκαιο, την απαγόρευση της μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα, καθώς επίσης την υποθήκευση ολόκληρης της Ελλάδας. 

Όλα αυτά σε μία χρονική στιγμή που οι δανειστές φοβόντουσαν όσο τίποτα άλλο μία ελληνική χρεοκοπία ενδεχομένως με ένα δικό της εθνικό νόμισμα.

Τότε θα μπορούσε η χώρα να προβεί σε αναβολή πληρωμών, να μετατρέψει όλο το εξωτερικό χρέος της σε δραχμές και στη συνέχεια να το πληρώνει στο δικό της νόμισμα – οπότε η υποτίμηση του δεν θα επιβάρυνε μόνο την ίδια αλλά, επίσης, τους δανειστές της, ενώ το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος θα μειωνόταν πληθωριστικά.

Είναι τυχαίο που είναι ο ίδιος ο "αρχιτέκτονας" του νόμου της ανευθυνότητας των πολιτικών νεοελλήνων ;


πηγή:analyst.gr