2 Νοε 2016

Μαζική φοροδιαφυγή πολιτών ή ανικανότητα κυβερνητικού μηχανισμού?
ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΗΓΕΣΙΑΣ» -ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ- ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΕΙ Ο ΥΠΑΙΤΙΟΣ, ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πολύτιμα συμπεράσματα για το είδος, την ευρύτητα και βεβαίως το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα προσφέρουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr και έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από τις επιστημονικές ομάδες των εισαγγελέων που διώκουν την φοροαποφυγή.Ένα πρώτο συμπέρασμα από αυτά τα στοιχεία είναι ότι όσες λίστες μεγαλοκαταθετών κι αν εντοπίσει ένα κράτος, αν δεν πατάξει την μεσαία και μικρή φοροδιαφυγή, ουδέποτε θα καταφέρει να φέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Όπως έλεγε μάλιστα κορυφαία εισαγγελική πηγή "όσους μεγαλοεπιχειρηματίες κι αν τσιμπήσεις αν δεν πιάσεις τη μαζική φοροδιαφυγή τότε την μάχη της έχασες".

Τα Εκατομμύρια ε
νός "θησαυρού" φοροδιαφυγής

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται είναι απολύτως ενδεικτικά και αφορούν πάνω 3.100 περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τις οποίες ξεκίνησε να ελέγχει το 2015 η ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ.

Έτσι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προχώρησαν στον έλεγχο της κίνησης του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς και στον έλεγχο τυχόν επενδύσεων στις οποίες έχουν προβεί, προκειμένου, να προσδιορισθεί το σύνολο της πραγματικής τους περιουσίας και στη συνέχεια να συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Από τις χιλιάδες υπό έλεγχο υποθέσεις, ξεχωρίζουν αυτή ενός ιδιωτικού υπαλλήλου, ο οποίος από την επεξεργασία των τραπεζικών του λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις, προέκυψε προσαύξηση περιουσίας ύψους 18.426.220,84 ευρώ. 

Παράλληλα, εντοπίστηκε μία άνεργη, κάτοικος Βούλας, η οποία δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2008 έως 2010 αλλά έφερε καταθέσεις, ύψους 5.609.846,73 ευρώ.

Σε παρόμοια μοίρα βρέθηκε ένας επιχειρηματίας, που εκμεταλλεύεται παραδοσιακό καφενείο, με το ελεγχόμενο ποσό να ανέρχεται στα 3.645.905 ευρώ.

Η λίστα των υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΣΔΟΕ για το 2015, είναι μακρά και περιλαμβάνει επίσης, ένα μεσίτη ο οποίος, όπως προέκυψε από τη διαφορά μεταξύ συμβολαίων πώλησης και τραπεζικών λογαριασμών, "ξέχασε" να δηλώσει το ποσό των 1.476.062 ευρώ. 

Αντίστοιχα, δεκάδες γιατροί και δικηγόροι εμφανίζονται να ακολούθησαν την ίδια πρακτική, αποκρύπτοντας έσοδα από μισό εκατομμύριο και πάνω.