20 Σεπ 2016

Πτώση ελικοπτέρου απάτσι στη Μακεδονία. Σώθηκαν οι 2 πιλότοι (video)
ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΣΑΛΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ

Η ισχύς του ελικοπτέρου έπεσε. 

Οι πιλότοι προσπάθησαν μάταια να το επαναφέρουν. Αναγκαστικά, πήγαν για προσθαλάσσωση.

Το ελικόπτερο "έκατσε" λίγα μόλις μέτρα από την ακτή όπου βρίσκονταν στελέχη των ειδικών δυνάμεων που λάμβαναν μέρος στην άσκηση ΣΑΡΙΣΑ 2016.

Οι καταδρομείς παρακολουθούσαν άναυδοι από την ακτή την τρελή πορεία του ελικοπτέρου μέχρι τη στιγμή που το είδαν να πέφτει. Οι χτύποι της καρδιά τους ανέβηκαν. Δεν στάθηκαν άπραγοι.

Όπως μπορούσε ο καθένας βουτούσε για να σώσει τους πιλότους που έπεσαν μπροστά στα μάτια τους. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση. Δεν έπρεπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος και το γνώριζαν πολύ καλά. Με τα πλωτά τους μέσα, αλλά και κολυμπώντας με τα χέρια τους έφτασαν άμεσα στο ελικόπτερο.

Η φιγούρα που ξεχώρισε σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr ήταν ο συνταγματάρχης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Σαράντης Τυλιγαδάς που έφθασε άμεσα κοντά τους δυο πιλότους, μαζί με την ομάδα του.

Οι αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων, κάνουν λόγο για ηρωική προσπάθεια που έσωσε τη ζωή των πιλότων.

Φθάνοντας στο ελικόπτερο διαπίστωσαν ότι ο υπολοχαγός είχε κάποια κατάγματα αλλά είχε ήδη βγει, ενώ ο ταγματάρχης χρειάστηκε τη βοήθειά τους για να εγκαταλείψει το ελικόπτερο, καθώς όλα έδειχναν ότι είχε μπει νερό στους πνεύμονές του.
Οι καταδρομείς που είναι άριστα εκπαιδευμένοι για να προσφέρουν ακόμα και πρώτες βοήθειες εάν χρειαστεί, έπεσαν κυριολεκτικά πάνω του, μέσα στη βάρκα μέχρι να τον μεταφέρουν στη στεριά.
Οι πρώτες βοήθειες που του προσέφεραν του έσωσαν κυριολεκτικά τη ζωή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο υπολοχαγός συγκυβερνήτης γλίτωσε με κάποια κατάγματα στη μύτη, ενώ και ο ταγματάρχης κυβερνήτης φαίνεται ότι πηγαίνει καλά, αν και νοσηλεύεται στην εντατική.Ο Διοικητής της 32 ΤΑΞ ΠΝ Ταξίαρχος Πάτσαλος Αναστάσιος
σε επίσκεψή του 
στην περιφέρεια Μαγνησίας και Σποράδων
(φωτο αρχείου)


πηγή: onalert