10 Αυγ 2016

Επόμενες Δημοτικές εκλογές με απλή αναλογική και λίστα Δημάρχων
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ


Αλλιώς ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια σύγχρονη χώρα  και ποιος ο λόγος για τα έξοδα της δωρεάν παιδείας . . . ;

Σοβαρές εισηγήσεις για σύστημα απλής αναλογικής και ξεχωριστά ψηφοδέλτια Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων εισηγούνται στελέχη του υπουργείου εσωτερικών στην Επιτροπή Αναθεώρησης του πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.Η εισήγηση συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο επιτελικών στελεχών του Υπουργείου και καθιερώνει την Απλή Αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων ανάλογα με την δύναμη των παρατάξεων από τον πρώτο γύρο και χωρίς κανένα μπόνους για τη πρώτη σε ψήφους παράταξη.

Σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο θα εκλέγονται οι δήμαρχοι με την διενέργεια και δεύτερου γύρου αν ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος δήμαρχος δεν φτάσει στον πρώτο γύρο το 50% +1 των ψήφων.

Σειρά διατάξεων που θα εισαχθούν στον νέο νόμο, θα εξασφαλίζουν και την κυβερνησιμότητα του Δήμου με απαιτούμενες πλειοψηφίες κατά περίπτωση.

Η απόφαση όμως για απλή αναλογική στην σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων και το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο δημάρχων είναι ειλημμένη και δεν θα μπει σε συζήτηση.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθεί δημόσια.

Καλό θα ήταν η επιτροπή να θεσμοθετήσει και κάποια ελάχιστα λογικά πλαίσια που θα καθορί
ζουν τις ικανότητες των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές. Αυτό θα αποτελούσε και μια καλή αρχή και για τις εθνικές εκλογές.

Κάποια στιγμή οι ικανότητες που λαμβάνονται μέσω του πολυετούς κρατικού συστήματος εκπαίδευσης, που ανδιαμφισβήτητα είναι αναγνωρίσιμο και αποδεκτό σχεδόν απ' όλους, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους υποψήφιους που επιθυμούν να εμπλακούν στην διαχείριση των κοινών και στη λήψη αποφάσεων.