8 Αυγ 2024

Οι διαδοχικοί καύσωνες μειώνουν δραματικά την αναμενόμενη παραγωγή στην Ισπανία

Η Ισπανική αγροτική οργάνωση APAG Extremadura Asaja αξιολόγησε, μέσω του προέδρου της, Juan Metidieri, πώς εξελίσσεται η τρέχουσα παραγωγή και η κατάσταση στους ελαιώνες και έκανε μια εκτίμηση της συγκομιδής. 

Ο Metideri δήλωσε ότι, 


η ελαιοπαραγωγός περιοχή της Εξτρεμαδούρα, η οποία εκμεταλλεύεται κοντά στα 300 χιλιάδες εκτάρια ελαιώνες, από τα οποία τα 224 χιλιάδες εκτάρια είναι ξηρική καλλιέργεια και τα υπόλοιπα 71 χιλιάδες εκτάρια αρδευόμενη, επηρεάζεται έντονα από τα διαδοχικά κύματα ζέστης, τα οποία στρεσάρουν τους ελαιώνες, μειώνοντας περαιτέρω την παραγωγή για αυτήν τη σεζόν.

Δήλωσε επίσης ότι στην Extremadura κατά την τελευταία σεζόν(2023-2024), παρήχθησαν συνολικά 69 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, μία παραγωγή άνω του μέσου όρου. Την προηγούμενη χρονιά (2022-2023) είχαν παραχθεί 104 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου. Σήμερα το απόθεμα στις αποθήκες μετά βίας φτάνει τους 10.400 τόνους, οπότε δεν θα υπάρχει ικανή ποσότητα για να καλύψει το κενό μέχρι την ερχόμενη παραγωγή.

Για φέτος αναμένεται καλής ποιότητας παραγωγή, αλλά προβλέπει ότι θα είναι μειωμένη και θα κυμανθεί μεταξύ 45 και 48 χιλιάδων τόνων, λιγότερη και από πέρυσι.

Ο Metideri προειδοποιεί ότι οι διαδοχικοί καύσωνες πού πλήττουν έντονα τα 224 χιλιάδες στρέμματα ξηρικής καλλιέργειας, έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται έντονα η ελιά με αποτέλεσμα να απορρίπτει καρπούς στο έδαφος, μειώνοντας έτσι τις προβλέψεις παραγωγής για φέτος.

Από την Apag Extremadura Asaja θεωρούν ότι, έτσι όπως εξελίσσεται η τρέχουσα κατάσταση, οι τιμές δύσκολα μπορούν να κυμανθούν προς τα κάτω και η πορεία θα πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης χρονιάς. 

Όσον αφορά τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, η έλλειψη εργατικού δυναμικού συγκαταλέγεται και πάλι στα κυριότερα.

Μετά απ' όλα αυτά, η Apag Extremadura Asaja απαιτεί από το Υπουργείο Γεωργίας της Junta de Extremadura να επισημοποιήσει το κόστος παραγωγής έτσι ώστε ο νόμος να τηρείται, να είναι αποτελεσματικός και να υποστηρίζει τον αγρότη.

πηγή: agroinformacion.com

          apagextremaduraasaja.es