4 Αυγ 2024

Ισπανία. Το χαμηλό απόθεμα θα επηρεάζει την αγορά ελαιολάδου μέχρι τέλη Δεκέμβρη

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΗΡΑΣΙΑΣ

Έτσι ξεκινά το άρθρο της στις 3 Αυγούστου η AGROCLM, παραθέτοντας πληροφορίες και από την EFEAGRO.

Ο Rafael Pico, διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης Βιομηχανίας και Εξαγωγών Ελαιολάδου, δήλωσε στην Efeagro ότι, «Το χαμηλό απόθεμα στην Ισπανία επηρεάζει το πως εξελίσσεται η αγορά ελαιολάδου. Η ποσότητα είναι πολύ περιορισμένη και η κατάσταση δεν θα αλλάξει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ουσιαστικά θα έχει μπεί η νέα παραγωγή».

Ο Cristobal Gallego, εκπρόσωπος της Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía, δήλωσε κάτι πολύ σημαντικό για την στρατηγική "ελέγχου" της τιμής παραγωγού πού εφαρμόζει το εμπόριο μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση έλλειψης αποθεμάτων. Είπε ότι, μέχρι τώρα η έλλειψη προϊόντος οδήγησε τη βιομηχανία να αγοράζει εβδομαδιαία και ακόμη και καθημερινά τις αναγκαίες ποσότητες, όμως αυτή η στρατηγική πρέπει να αλλάξει αν οι εμφιαλωτές θέλουν να εγγυηθούν τον εφοδιασμό των πελατών τους μέχρι να μπεί στην αγορά η νέα παραγωγή.

Οι συνεταιρισμοί επίσης προειδοποιούν ότι η έλλειψη ελαιολάδου υφίσταται και σε άλλες χώρες παραγωγής όπως η Ιταλία, όπου η πιθανή πτώση των αποθεμάτων στους 110.000 τόνους στην αρχή της νέας σεζόν θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα αναπροσαρμογή των προβλέψεων και ένα ιστορικό σημάδι.

Η εκτίμηση για την νέα παραγωγή είναι ότι θα αυξηθεί κατά 28% στην Ισπανία, 36% στην Ιταλία και 25% στην Πορτογαλία, ενώ θα υπάρξει μείωση 55% στην Ελλάδα. 

Εκτός ΕΕ ξεχωρίζει η αναμενόμενη αύξηση 11% στην Τυνησία και η πτώση 45% στην Τουρκία.