ΑΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ
Οι τουρίστες που περνούν έξω από τις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στις Βούτες Ηρακλείου, ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στην ενδοχώρα, δεν υποψιάζονται ότι εδώ, ανάμεσα σε αιωνόβιους ελαιώνες και αμπέλια, βρίσκεται ένας «πυρήνας» βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας με διεθνή ακτινοβολία.
Στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα 50 κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης, ως προς την προσέλκυση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, το ΙΤΕ καταλαμβάνει τη 15η θέση μεταξύ όλων των ερευνητικών ιδρυμάτων.
Προηγούνται εθνικά κέντρα-κολοσσοί, όπως το CNRS της Γαλλίας, το γερμανικό Fraunhofer, το ισπανικό CSIC και το CNR της Ιταλίας.
Επίσης, έχει καταλάβει την πρώτη θέση σε όλες τις αξιολογήσεις των ερευνητικών κέντρων της χώρας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Το όραμα ενός ανταγωνιστικού ερευνητικού κέντρου στην Κρήτη, που είχαν οι πρωτεργάτες του ιδρύματος πριν από 33 χρόνια, έχει γίνει πραγματικότητα.
Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν η ιδέα του καθηγητή Διονύση Τσιχριτζή να δημιουργήσει ερευνητικά ινστιτούτα που να συνδέονται με πανεπιστήμια βρήκε ανταπόκριση.
Έτσι, το 1983 κορυφαίοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, με λαμπρή πορεία στο εξωτερικό και διεθνή αναγνώριση συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης.
Σήμερα το ΙΤΕ, όπως μετονομάστηκε το 1987, κερδίζει σταθερά διεθνείς διακρίσεις, ανάμεσά τους 14 ERC Grants, που θεωρούνται τα «Όσκαρ» των ερευνητών και δίνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, αλλά και 70 βραβεία αριστείας Marie Curie, ενώ παράλληλα μετράει πάμπολλες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature, Science, Cell, Advanced Materials, Nano Letters κ.α.
Αν και ίδρυμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καταφέρνει να αυξάνει τα έσοδα και να μειώνει τα έξοδά του.
Το 2015 σημείωσε πλεόνασμα 2,6 εκατ. ευρώ.
Από το 1983 μέχρι το 2015, με συνολική κρατική επένδυση ύψους περίπου 434 εκατ. ευρώ, έχει «παραγάγει» 587 εκατ. (εξωτερική ανταγωνιστική χρηματοδότηση, ιδιωτικά έσοδα και υποδομές-κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός εργαστηρίων), χωρίς να συνυπολογιστεί η ανεκτίμητη αξία της έρευνας και του ανθρώπινου δυναμικού που δημιουργήθηκε.
Στο campus του Ηρακλείου λειτουργούν τέσσερα από τα έξι ερευνητικά ινστιτούτα του ΙΤΕ, ενώ ένα έχει έδρα το Ρέθυμνο και ένα την Πάτρα.
Όλα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, διατηρώντας την αυτονομία και την ταυτότητά τους. Το ΔΣ και η Κεντρική Διεύθυνση εξασφαλίζουν τη λειτουργική συνοχή τους.
Ψυχή κάθε ινστιτούτου είναι τα εργαστήρια και το προσωπικό τους, καταξιωμένοι επιστήμονες, νέοι ερευνητές, προπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτητές.
Υπό την ομπρέλα του ΙΤΕ λειτουργεί το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, οι πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, το επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο Κρήτης (θερμοκοιτίδα καινοτόμων start ups) και το δίκτυο πράξη, μια μονάδα μεταφοράς τεχνολογίας για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ερευνητικών εργαστηρίων.
Οι υψηλού επιπέδου υλικοτεχνικές υποδομές του προσελκύουν ερευνητές από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, όπως τα Stanford, Harvard, Cambridge, MIT κ.α.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Λέιζερ, που λειτουργεί στο ινστιτούτο ηλεκτρονικής δομής και λέιζερ και μέσα σε 24 χρόνια έγινε πόλος έλξης για 468 ξένους ερευνητές.
Άλλες σημαντικές υποδομές είναι οι Ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις χαλαρής συμπυκνωμένης ύλης, πολιτιστικής κληρονομιάς και νανοεπιστημών, η εθνική υποδομή βιοαπεικόνισης και ο θάλαμος προσομοίωσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί, επίσης, η μοναδική στην Ελλάδα υποδομή αρχαιογενετικής, στο πλαίσιο της οποίας εγκαινιάστηκε πρόσφατα το εξειδικευμένο εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA.
πηγή:MINOAN WAVE