7 Δεκ 2014

ΣΟΚ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!




Η ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!!
ΜΕΤΑ ΤΟ "ΠΑΡΤΥ" ΤΩΝ GOLDENBOYS ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΤΗΣ ΤΡΕΛΗΣ" ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Μπροστά σε μία «επιδημία» πλαστών πτυχίων έχει βρεθεί το ΕΣΥ, με την ολοκλήρωση του ελέγχου των τίτλων γιατρών και εργαζομένων στην Υγεία.



Στα «δίχτυα» βρίσκονται και πολλοί γιατροί οι οποίοι, για λόγους αδιευκρίνιστους, δεν έχουν παρουσιάσει το πτυχίο τους, καθώς και γιατροί των οποίων οι τίτλοι σπουδών ελέγχονται για τη γνησιότητά τους. 


Μάλιστα, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος σε τουλάχιστον τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι έχουν καταθέσει πτυχία από Ιταλία και Ρουμανία και υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν είναι γνήσια.

Ωστόσο, ο έλεγχος δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς κάποιες καταγγελίες μπαίνουν στο συρτάρι! 


Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων με πλαστούς τίτλους ξένων γλωσσών, για τους οποίους μάλιστα λάμβαναν και ειδικά επιδόματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου φορέα του οποίου ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν προσκομίσει τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Μάλιστα, εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο φορέα υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες με την τρόικα γίνονται με τη βοήθεια παλαιότερου μέλους του Δ.Σ., ενώ τα κείμενα στην αγγλική γλώσσα τα έχουν αναλάβει δύο υπάλληλοι.

Από τον Απρίλιο
Ο έλεγχος ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, αρχικά για τις διοικήσεις του ΕΣΥ και στη συνέχεια για γιατρούς και εργαζομένους. Τον Σεπτέμβριο επεκτάθηκε και στους γιατρούς των πρώην μονάδων του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε με? συναδελφικές καταγγελίες που φτάνουν στο υπουργείο Υγείας ή στους «Ράμπο» της Υγείας.

Τα ευρήματα ποικίλλουν, με πιο συχνά αυτά που αφορούν τα «εξαφανισμένα» πτυχία. 

Ενδεικτικό είναι ότι 250 γιατροί στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής δεν προσκόμισαν το πτυχίο Ιατρικής, αλλά επέλεξαν να καταθέσουν ένα απλό βιογραφικό.

Μάλιστα, ένας καρδιολόγος του πρώην ΙΚΑ που πλέον έχει ενταχθεί σε κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Βορειοανατολικής Αττικής αρνήθηκε να προσκομίσει το πτυχίο που υποστηρίζει ότι έχει αποκτήσει από ιταλικό πανεπιστήμιο, καθώς και την αναγνώριση μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ.

Σε άλλη περίπτωση δειγματοληπτικός έλεγχος του γραφείου προσωπικού παιδιατρικού νοσοκομείου αποκάλυψε εργαστηριακό γιατρό με άδειο υπηρεσιακό φάκελο. 


Σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, εντοπίστηκε νοσηλεύτρια με πλαστό πτυχίο νοσηλευτικής.
Για την ακρίβεια, το πτυχίο δεν ήταν πλαστό, αλλά ανήκει σε άλλο συγγενικό της πρόσωπο.


Αλλά και στο Πανεπιστημιακό Λάρισας διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν λίγοι οι νοσηλευτές οι οποίοι είχαν παραποιήσει το πτυχίο τους, «αυξάνοντας» τη βαθμολογία ώστε να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο προαγωγή.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΣΥ. 

Όπως προέκυψε, μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων διέθετε τουλάχιστον δύο «μαϊμού» πτυχία ξένων γλωσσών, προκειμένου να αυξήσουν τον μισθό τους με τα σχετικά επιδόματα. 
Βρέθηκαν και περιπτώσεις με τρία πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών.

Πλαστό τίτλο ECDL (βεβαίωση που πιστοποιεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών) αποκαλύφθηκε ότι διαθέτουν αρκετοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήδη έχουν κληθεί σε απολογία, καθώς και να υποβάλουν υπομνήματα. 


Τα σχετικά ευρήματα έχουν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, το οποίο ανάλογα με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων κινεί τις διαδικασίες κυρώσεων. 

Έτσι, σε περιπτώσεις πλαστού πτυχίου που συνδέεται με την πρόσληψη υπογράφεται η απόλυση του υπαλλήλου και η υπόθεση διαβιβάζεται στην Εισαγγελία, καθώς υπάρχει και ποινικό μέρος (απάτη, πλαστογραφία)

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρεμβαίνει διεκδικώντας επιστροφή των μισθών που έχουν καταβληθεί. Η τελευταία διαδικασία ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που έχουν λάβει οι υπάλληλοι για τη γλωσσομάθειά τους ή τον χειρισμό Η/Υ.

Στο στόχαστρο και διοικητές νοσοκομείων

Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών Υγείας βρίσκονται και οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων, μετά τα πρόσφατα «κρούσματα» πλαστών πτυχίων πανεπιστημιακής σχολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την «αποπομπή» αναπληρώτριας διοικήτριας δημόσιου μαιευτηρίου για πλαστό τίτλο σπουδών και πλαστή βεβαίωση ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ, τον περασμένο Απρίλιο.

Ενας ακόμη διοικητής δημόσιου νοσοκομείου χωρίς νόμιμο τίτλο σπουδών εντοπίστηκε από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας. Τότε, μάλιστα, η Εταιρεία Managment Υπηρεσιών Υγείας είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν άλλες τουλάχιστον έξι περιπτώσεις διοικητών του ΕΣΥ με πλαστούς ή ανύπαρκτους τίτλους σπουδών και είχε καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί στους σχετικούς ελέγχους και την απομάκρυνση των αξιωματούχων.

Ακολούθησε διοικητής Γενικού Νοσοκομείου της Περιφέρειας, ο διορισμός του οποίου ανακλήθηκε, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η «παθογένεια» των τυπικών προσόντων του.


πηγή: imerisia.gr