Οι άντρες που τρώνε τηγανητά φαγητά συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) εκτιμά ότι κάθε άνδρας έχει μία στις έξι πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του.
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αυξάνεται με την υπερκατανάλωση τροφίμων που μαγειρεύονται σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο, αλλά και τα ντόνατς, τα τηγανητά ψάρια και πολλά άλλα τρόφιμα.
Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, η παρούσα εργασία είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι τα τηγανητά τρόφιμα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κέντρου Μελέτης του Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σιάτλ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από δύο προγενέστερες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 1.549 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη και 1.492 υγιείς συνομήλικοί τους.
Όλοι οι εθελοντές, οι οποίοι είχαν ηλικία από 35 έως 74 ετών, είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους.
Οι ερευνητές του Fred Hutchinson συνυπολόγισαν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο προστατικού καρκίνου – όπως την ηλικία, το σωματικό βάρος, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και την καταγωγή.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «The Prostate», τα στοιχεία τους έδειξαν ότι με την κατανάλωση τηγανητών φαγητών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος καρκίνος του προστάτη αυξανόταν από 30% έως 37%, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι άνδρες έτρωγαν τηγανητά σπανιότερα από μία φορά το μήνα.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης τηγανητών φαγητών και κινδύνου καρκίνου του προστάτη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνετ Στάνφορντ, επιδημιολόγος στο Τμήμα Επιστημών Δημοσίας Υγείας του Fred Hutchinson και επίκουρη καθηγήτρια Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
«Η συσχέτιση φαίνεται να περιορίζεται στην συστηματική κατανάλωση τηγανητών φαγητών, δηλαδή σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση», πρόσθεσε.
Ο ακριβής λόγος, για τον οποίο τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο προστατικού καρκίνου, παραμένει ασαφής.
Μία θεωρία είναι πως όταν μαγειρεύονται τα έλαια στις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για το τηγάνισμα, δημιουργούνται στα τρόφιμα δυνητικά καρκινογόνες ουσίες.
Μία από αυτές είναι το ακρυλαμίδιο, το οποίο συχνά ανευρίσκεται στα πατατάκια και τις τηγανητές πατάτες. Υπάρχουν επίσης οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που δημιουργούνται κατά το τηγάνισμα του κρέατος.
Τα τηγανιτά τρόφιμα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα άλλων επιβλαβών ουσιών, που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρηµένης γλυκοζυλίωσης.
Τέτοιου είδους ουσίες έχουν συσχετισθεί με την πρόκληση φλεγμονής και με καρκινογόνες εκφυλιστικές βλάβες στα κύτταρα.
Το στήθος του κοτόπουλου που τηγανίζεται για 20 λεπτά, περιέχει εννεαπλάσια επίπεδα από αυτές τις ουσίες απ’ ό,τι όταν βράζεται για 1 ώρα.