17 Απρ 2012

Έξω φρενών η Ευρώπη με το «μεγάλο σκάνδαλο» της χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων




Σειρά δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο κάνουν λόγο για το "μεγάλο σκάνδαλο" της οικονομικής χρηματοδότησης των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο

"Εξοργιστικό" χαρακτηρίζει το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, ενώ η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat συγκρίνει τις κομματικές επιχορηγήσεις στην Ευρώπη, όπου την πρωτιά κατακτά το ...Λουξεμβούργο, όπου τα κόμματα έλαβαν 21,05 ευρώ ανά ψηφοφόρο.

Με τίτλο “Η υπερχρεωμένη χώρα διαθέτει 29 εκ. Ευρώ για την προεκλογική

εκστρατεία – Ένα σκάνδαλο, λένε στις Βρυξέλλες”, η εφημερίδα Augsburger Allgemeine τονίζει ότι εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της ιστορίας της, η Ελλάδα εκλέγει στις 6 Μαίου νέο Κοινοβούλιο. Το ερώτημα, που θα κυριαρχήσει στον προεκλογικό αγώνα, είναι: Πώς θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί η δημοσιονομικά αιμορραγημένη χώρα;

Οι πολιτικές ηγεσίες δεν θέλουν, παρ' όλα αυτά, να παραιτηθούν μίας γενναιόδωρης προεκλογικής εκστρατείας. Το ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να διαθέσει το ποσό των 29 εκ. Ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή, η οποία έφτασε μέχρι και στις Βρυξέλλες: “Πρόκειται για σκάνδαλο”, αναφώνησε ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.

Οι βαμπίρ της πολιτικής

Το ύψος χρηματοδότησης των ελληνικών κομμάτων είναι παραδοσιακά ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. “Είναι εξοργιστικό. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας και συμπεριφέρονται σαν βαμπίρ”.

Η αποφασισθείσα χρηματοδότηση αποτελεί “ράπισμα στο πρόσωπο των Ευρωπαίων εταίρων”, κατήγγειλε οΦέρχοφσταντ, ο οποίος προειδοποίησε: “Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά, εάν μπορούμε να συνεχίσουμε με το δεύτερο πακέτο στήριξης, όταν από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θέλουν να αλλάξουν το σύστημα”.

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου υποψιάζεται ότι τα δύο κόμματα ίσως θέλουν να επιτρέψουν “άλλη μία αρπαχτή από τον κρατικό κορβανά” προτού ξεκινήσει η μεγάλη λιτότητα.

Δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει ενόχληση για το ότι στην Ελλάδα τα κόμματα θεωρούν αυτονόητο να βάλουν για μία ακόμη φορά χέρι στα ούτως ή άλλως άδεια ταμεία, λέγεται. Το αργότερο μετά τις εκλογές θα πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Πρώτο και καλύτερο το Λουξεμβούργο

Η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η γερμανικήWirtschaftswoche, σύμφωνα με την οποία, οι επιχορηγήσεις που έλαβαν τα φινλανδικά πολιτικά κόμματα ανέρχονται σε 12,25 Ευρώ ανά ψηφοφόρο, με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω της-μεταξύ άλλων-την Ελλάδα και το μέσο όρο όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. που είναι μόνο 3,73 Ευρώ.

Πρώτο έρχεται το Λουξεμβούργο, όπου τα κόμματα έλαβαν 21,05 Ευρώ ανά ψηφοφόρο.

Στο δημοσίευμα σχολιάζεται επίσης ότι σε χώρες όπως τη Μάλτα και τη Λετονία, τα κόμματα δε λαμβάνουν επιχορηγήσεις από το κράτος και ότι στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία αυτές ανέρχονται αντιστοίχως σε 0,33 και 3,08 Ευρώ ανά ψηφοφόρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η είδηση για τις κομματικές επιχορηγήσεις στην Ελλάδα, έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έλαβαν την περασμένη Δευτέρα επιπλέον κρατική βοήθεια.