![]() |
Στη σημερινή Ελλάδα του πάτου κάποιοι εξακολουθούν σιωπηλά να διακρίνονται
Στις άλλες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, ας συνεχίσουν την τακτική που τους επέβαλε το μεταπολιτευτικό πολιτικό κατεστημένο και ας εξακολουθήσουν να μαθαίνουν να φτιάχνουν "χρωματιστά παζλ" στους τοίχους τους
Ανάμεσα στις 10 στρατιωτικές ακαδημίες με το μεγαλύτερο κύρος στον κόσμο βρέθηκε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων σύμφωνα με λίστα που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιστοσελίδα Online College. «Μπορεί να μην είναι Σπαρτιάτες, λαμβάνουν όμως πολύ καλή εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά η ενημερωτική σε θέματα εκπαίδευσης ιστοσελίδα για τους... αποφοίτους του παλαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας.
Oι απόφοιτοι
Η μακραίωνη στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας αλλά και το γεγονός ότι οι απόφοιτοι της ΣΣΕ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν εξελιχθεί μόνο σε στρατιώτες που πολέμησαν σε σημαντικές μάχες αλλά και σε διακεκριμένους επιστήμονες, συγγραφείς, μηχανικούς και καθηγητές δεν αφήνουν περιθώρια έκπληξης για την επιλογή της σχολής, σύμφωνα με τους συγγραφείς της λίστας, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι λογικό η Ελλάδα να υπερηφανεύεται για τη στρατιωτική της δύναμη.
Η διάκριση της Σχολής Ευελπίδων έρχεται σε μια περίοδο που τα περισσότερα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χάνουν πόντους στις διεθνείς κατατάξεις ενώ στο εσωτερικό βιώνουν απαξίωση και οικονομικές δυσκολίες. Η αμερικανική ιστοσελίδα ειδικεύεται στον επαγγελματικό προσανατολισμό και αναζητώντας τις πιο αυστηρές αλλά με υψηλό γόητρο στρατιωτικές σχολές ξεχώρισε τη ΣΣΕ. Η επιλογή, μάλιστα, της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε «ιστορικές» στρατιωτικές σχολές από όλο τον κόσμο. Η Αμερική βρίσκεται σε αυτή τη λίστα με δύο σχολές της, τη στρατιωτική ακαδημία «West Point» και τη ναυτική «Αnnapolis». Πολλοί από τους αποφοίτους των αμερικανικών σχολών έχουν τιμηθεί με το τιμητικό μετάλλιο, έχουν συμμετάσχει σε αποστολές στο Διάστημα, ενώ δύο από τη Ναυτική Σχολή «Annapolis» τιμήθηκαν με βραβεία Νόμπελ. Με δύο συμμετοχές τιμάται και το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη Βασιλική Στρατιωτική Σχολή «Sandhurst», τα εκπαιδευτικά προγράμματα της οποίας είχε παρακολουθήσει και ο πρίγκιπας Χάρι, και τη Βασιλική Σχολή Αεροπορίας «Cranwell». Τη λίστα συμπληρώνουν η Στρατιωτική Ακαδημία στο Πεκίνο της Κίνας, η φερόμενη ως «απάντηση» στη Σχολή «West Point» της Αμερικής, η Ειδική Στρατιωτική Σχολή «Saint-Cyr» στη Γαλλία, η Στρατιωτική Ακαδημία της Ρωσίας και η Ακαδημία Εθνικής Αμύνης της Ιαπωνίας. Η ελληνική στρατιωτική σχολή ιδρύθηκε το 1828 στο Ναύπλιο και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της με χιλιάδες στρατιωτικούς σε πολεμικές συγκρούσεις από το 1866 μέχρι και το 1974, μετρώντας εκατοντάδες πεσόντες.
Επιπλέον, όπως υπενθυμίζει και η αμερικανική ιστοσελίδα, πολλοί απόφοιτοι της ΣΣΕ διακρίθηκαν στον επιστημονικό και τον πολιτικό χώρο της Ελλάδας.
