10 Σεπ 2018

Το κόλπο για να ρίξουν τις τιμές στο ελαιόλαδο!


Τυνήσιος παραγωγός ελαιολάδου

«Μαγειρεύουν» νέες εισαγωγές λαδιού από Τυνησία

Ενώ στη χώρας μας φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη, με το δάκο και τη σχινοκαρπία να έχουν κάνει τεράστια ζημιά.


Η κυβέρνηση αδιαφορεί, κάνοντας καθαρά και μόνο αντιαγροτική πολιτική

Γράφει ο Γ. Παχουλάκης

Τις πόρτες στο αδασμολόγητο τυνησιακό ελαιόλαδο, για να συνεχίσουν μέσα από τέτοιες μεθοδεύσεις να κρατούν χαμηλά τις τιμές του Ευρωπαίου παραγωγού, ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να ξανανοίξουν οι Βρυξέλλες, μετά από νέο αίτημα της κυβέρνησης της Τυνησίας.


Η αφρικάνικη χώρα με τη χρυσοφόρα συμφωνία που έληξε στο τέλος του 2017 “γλυκάθηκε” με τη διαφορά της ισοτιμίας του νομίσματος να κάνει τους τυνήσιους ελαιοπαραγωγούς τους καλύτερους επιχειρηματίες της φτωχής αυτής χώρας, αλλά που έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι δικοί μας παραγωγοί τα φτηνά και χαμηλής ποιότητας λάδια που διοχετεύτηκαν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή τη φορά μάλιστα θα ήταν κάτι παραπάνω από εγκληματικό αν για μια ακόμη φορά ανοίξουν οι πόρτες στο τυνησιακό ελαιόλαδο με την υπογραφή και της Ελλάδας, όπως είχε γίνει και κατά τις διεργασίες του 2015, τότε που ο κ. Αποστόλου έλεγε «δεν υπέγραψα εγώ» και πετούσε το “μπαλάκι” στον υπηρεσιακό υπουργό Δημήτρη Μελά!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να δώσει για άλλη μια φορά στην Τυνησία το “πράσινο φως” για την εξαγωγή συνολικά χωρίς δασμό ποσότητας ίσης με 30.000 τόνους ανά έτος για το 2019 και το 2020, δηλαδή συνολικά για 60.000 τόνους.

Πώς παίζεται το “παιχνίδι”

«Σιγά μην το κάνουν για την φτωχή Τυνησία»

Τις τιμές του ευρωπαϊκού ελαιολάδου θέλουν να ρίξουν, όπως κάνουν πάντα και για όλα τα προϊόντα»

Ο τυνήσιος παραγωγός πληρώνεται για ένα τόνο ελαιολάδου που εξάγεται 3.200 € (9.370 δηνάρια Τυνησίας), την ίδια στιγμή που ο ετήσιος μισθός ενός μέσου υπαλλήλου στην ίδια χώρα κυμαίνεται στα 2.500 € (7.324 δηνάρια Τυνησίας) !!!
Και μιλάμε για μια χώρα που πλέον βρίσκεται στα επίπεδα των 300.000 τόνων παραγωγής ελαιολάδου.

Το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου τώρα, έχει δηλώσει κατ επανάληψη ότι θεωρεί ως επιβαρυντικό παράγοντα της πτώσης των τιμών του κύριου αυτού κρητικού προϊόντος τις αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου, σε συνδυασμό και με τις πιθανές «ελληνοποιήσεις του».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τη 10ετία του '90 το τυνησιακό ελαιόλαδο ήταν υποβαθμισμένης ποιότητας, από τα χειρότερα στην αγορά. 
Η τιμή του κρητικού έφτασε τις 1200 δραχμές όταν το τυνησιακό δεν ξεπέρασε τις 400 δραχμές !

Μία γερμανική εταιρεία έχει το δικαίωμα, βάσει της νομοθεσίας που έχουν περάσει, να εισάγει λάδι από την Τυνησία. Να αγοράσει και ελληνικό. Και έχει το δικαίωμα να βάλει ετικέτα που θα γράφει “Γερμανικό προϊόν” !

Και έρχεται η νέα αυτή συμφωνία σε μια δύσκολη χρονιά σαν τη φετινή.

Αλλού υπάρχει παραγωγή, αλλού δεν έχει. Ο δάκος και η κακή καρπόδεση την άνοιξη έχουν κάνει τεράστια ζημιά. Και ο παραγωγός δίνει μια μεγάλη μάχη να βγάλει το τελικό προϊόν. 

Και εδώ η κυβέρνηση αδιαφορεί, κάνοντας καθαρά και μόνο αντιαγροτική πολιτική.