9 Σεπ 2018

Ο ορισμός του τυράννου




Πρόκειται για έναν ναρκισσιστή - αρχομανή - «κοινωνιοπαθή» χαρακτήρα που έχει μία εξαιρετικά μεγαλοπρεπή άποψη για τον εαυτό του.


Πιστεύει ότι είναι υπεράνω όλων των κανόνων μίας κοινωνίας – ότι δεν δεσμεύεται δηλαδή από εκείνους τους κανονισμούς που ισχύουν για τους υπόλοιπους ανθρώπους, επειδή είναι ανώτερο ον.

Είναι πεπεισμένος πως μπορούν να τον καταλάβουν μόνο οι σημαντικοί, υψηλού επιπέδου και κοινωνικής καταξίωσης άνθρωποι.

Άποψη

Ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους είναι το πώς κυριαρχούν οι τύραννοι στις κοινωνίες – όπου για να κατανοήσει κανείς πώς τις ελέγχουν, για να είναι σε θέση να κυριαρχήσουν, οφείλει να εξετάσει τον τρόπο της λειτουργίας του μυαλού τους που διαφέρει συνήθως από αυτό των υπολοίπων.

Σε κάθε περίπτωση, οι τύραννοι είναι ψυχολογικά διαταραγμένοι χαρακτήρες σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να καταταχθούν στους ανθρώπους – ενώ πάσχουν από ναρκισσισμό και κοινωνιοπάθεια (narcissist sociopath) μαζί, με αποτέλεσμα να καθορίζουν αυτοί οι δύο παράγοντες γενικότερα τη συμπεριφορά τους.

Πολλοί κοινωνιοπαθείς είναι ιδιαίτερα ευφυείς, εύγλωττοι, ετοιμόλογοι, με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. 
Φέρουν ακαδημαϊκούς τίτλους (κάποιες φορές πλαστούς) δίχως να έχουν πασχίσει για αυτούς ιδιαίτερα. 
Κάποιοι έχουν μάλιστα την ικανότητα να σκέφτονται πολύ γρηγορότερα από άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιούν όμως την ευφυΐα τους για να πληγώσουν ή να χειραγωγήσουν άλλους ανθρώπους. Για αυτόν τον σκοπό είναι ικανοί να επιστρατεύσουν όλη τους την ευφυΐα.

Ο 
ναρκισσιστής - «αρχομανής»  λοιπόν του χωριού σου, έχει συχνά την απατηλή ιδέα ότι είναι ο πιο εύστροφος άνθρωπος του κόσμου για αυτό και προσδοκά μεγαλεία, χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες – ενώ ενδιαφέρεται περισσότερο να μιλάει αυτός και οι άλλοι για τον ίδιο, παρά να ακούει τους άλλους και τα προβλήματά τους. 

Η επιτυχία είναι για αυτόν κάτι τυχαίο ή κάτι που εξαρτάται μόνο από την ευφυΐα του. 

Επειδή δεν έχει κουράγιο, επιμονή και υπομονή για δουλειές που διαρκούν πολύ, πρέπει όλα να γίνονται γρήγορα. 
Για να καλύψει αυτή του την αδυναμία επιδιώκει την εξεύρεση οικονομικών πόρων από εύκολες πηγές (πχ επιδοτήσεις και δημόσιο χρήμα).

Ο ναρκισσιστής - κοικωνιοπαθής - 
αρχομανής

Χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, ο ναρκισσιστής κοινωνιοπαθής χαρακτήρας που συνδέει όλα τα παραπάνω στοιχεία έχει μία εξαιρετικά μεγαλοπρεπή άποψη για τον εαυτό του, πιστεύοντας ότι είναι υπεράνω όλων των κανόνων μίας κοινωνίας – ότι δεν δεσμεύεται δηλαδή από εκείνους τους κανονισμούς που ισχύουν για τους υπόλοιπους ανθρώπους, επειδή είναι ανώτερο ον και φυσικά είναι αρχομανής.

Αυτός ακριβώς είναι ο χαρακτήρας των τυράννων που τους καθιστά επικίνδυνους για τις κοινωνίες – κυρίως επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αδυνατεί να κατανοήσει πως πρόκειται για ψυχικά διαταραγμένες προσωπικότητες, οι οποίες συχνά δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν οδηγώντας τες κατ’ ευθείαν στο γκρεμό.