30 Ιουν 2018

Τρέχουν τώρα να προλάβουν δυο έργα ανάγκης για Μεσσαρά




ΕΚΤΡΟΠΗ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΣΑΡΑΣ !

Το κυριότερο έργο αυτή τη στιγμή είναι ο εμπλουτισμός του φράγματος Φανερωμένης, που ισοδυναμεί με την εξασφάλιση άρδευσης της Μεσσαράς, σε μια περίοδο που αρχίζει να γίνεται εμφανής πλέον η λειψυδρία και η ερημοποίηση της περιοχής.


Πρόκειται για ένα έργο ανάγκης, που θα δώσει ανάσα στους κατοίκους και στην μεγαλύτερη παραγωγική σε αγροτικά προϊόντα περιοχή της Κρήτης.

Η μελέτη αφορά την εκτροπή του Πλατύ ποταμού και τον εμπλουτισμό του Φράγματος Φανερωμένης και του Γερακαρίου. Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι τα 2 εκ. ευρώ ενώ το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής φτάνει τα 180 εκ. ευρώ.

Ο Πλατύς Ποταμός κατεβάζει κατά μέσο όρο πάνω από 50-55 εκατομμύρια κυβικά νερό τον χρόνο. Νερό που μένει αναξιοποίητο. Σε αυτό το έργο σε γενικές γραμμές και με βάση τις πληροφορίες που υπαρχουν προβλέπονται έργα για την κατασκευή δυο φραγμάτων, καθώς και δημιουργία των ταμιευτήρων Πλατύ και Γερακαρίου. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την άρδευση εκτάσεων και αγωγού μεταφοράς νερού για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Φανερωμένης.


ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΘΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Ο δρόμος Μεσσαράς - Ηρακλείου τώρα, ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού λόγω των αφόρητα ασφυκτικών πιέσεων που υπάρχουν σε σχέση με τον χρόνο παράδοσης του.

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά απορρόφησης των δεσμευμένων κονδυλίων δεν είναι τα αναμενόμενα, ενώ πλησιάζει ο χρόνος απώλειας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου !!!

Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να αντιμετωπιστούν τα πολυεπίπεδα προβλήματα που μπλοκάρουν το έργο, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια.


Όχι μόνο γιατί θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε πίσω τα 71 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί από δύο χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια διασφάλισης νέων κονδυλίων, με αποτέλεσμα ένα έργο ζωής για τη Μεσσαρά και ολόκληρο τον νομό Ηρακλείου να καταλήξει ένα έργο φάντασμα.

Επειδή όμως με την μέχρι σήμερα ανευθυνότητα που φαίνεται να επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, δημιουργείται σοβαρή ανησυχία για την ποιότητα των κατασκευών που θα ακολουθήσουν την εσπευσμένη πιθανόν ολοκλήρωση του έργου, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αρμόδια δικαστική υπηρεσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον !

Σε περίπτωση δε απώλειας της μοναδικής αυτής χρηματοδότησης εκτιμούμε ότι είναι προετοιμασμένη για την διαδικασία άμεσης ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου ότι θέση και τίτλο κι αν έχει αυτός !