24 Οκτ 2015

New York Times: «ΤΣΑΚΙΣΤΕ» ΤΟΥΣ ΜΑΪΜΟΥ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Μαϊμού αγρότες έχουν προνόμια και κλείνουν τους δρόμους»
 
Η εφημερίδα αναφέρει πως «εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, που έχουν άλλα επαγγέλματα, μπορούν να καλλιεργούν μικρό μέρος της γης τους, ισχυρίζονται ότι είναι αγρότες και επωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές και τις επιχορηγήσεις για τον κλάδο».

Δικηγόροι και γιατροί για παράδειγμα καλλιεργούν ελιές στη βόρεια Ελλάδα, παρότι το κλίμα είναι ακατάλληλο και μετά παίρνουν κρατικές αποζημιώσεις για κατεστραμμένες σοδειές.

Οι δανειστές θα πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο αυτούς που είναι αγρότες μόνο στα... χαρτιά.

Το «ξερίζωμά» τους θα αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα απ' αυτά που απαιτούν οι Ευρωπαίοι. 

Αυτή τη στιγμή, όσοι βγάζουν το 35% του εισοδήματός τους από τη γη, θεωρούνται αγρότες. Σε συζητήσεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανεβάσουν αυτό το ποσοστό στο 50% ή το 70%.
Αυτό θα μείωνε τον αριθμό όσων μπορούν να έχουν τα αγροτικά προνόμια σε 150.000, από 900.000, επιτρέποντας στο κράτος να συγκεντρώσει περισσότερα από 1,65 δισ. δολάρια.

Το άρθρο καταλήγει: «Οι δανειστές, έχουν πιέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τα προνόμια στους αγρότες. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν είχε το κουράγιο να το κάνει, γιατί οι αγρότες είναι σεβαστοί σε αυτή τη χώρα αλλά και εξαιτίας της προθυμίας που έχουν δείξει να κλείσουν δρόμους με τα τρακτέρ τους».