27 Ιαν 2017

Παιδιά στα αζήτητα στην Ελλάδα της κρίσης . . .




Στα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα» φιλοξενούνται παιδιά για κοινωνικούς λόγους κι όχι βρέφη που έχουν εγκαταλειφθεί, αναφέρει η διοίκηση των νοσοκομείων

«Θέλω να είμαι ακριβής, όταν πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Διότι η εγκατάλειψη αυτή καθαυτή είναι ένα μικρό ποσοστό» σημειώνει ο διοικητής Δημήτρης Βεζυράκης.



Οι κοινωνικοί λειτουργοί των μαιευτηρίων κάνουν έκθεση προς τις εισαγγελικές αρχές και κατόπιν οι εισαγγελικές αρχές με τη σειρά τους εκδίδουν απόφαση είτε για να δώσουν την επιμέλεια για προώθηση των παιδιών στο ''Μητέρα'' είτε στην εκτεταμένη οικογένεια.

Όλα γίνονται μέσα στις συντεταγμένες υπηρεσίες του κράτους. Γίνεται πάντα προσεκτικά και υπό την επίβλεψη των εισαγγελικών αρχών.

Δηλαδή, έρχεται η Πολιτεία μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών κι εισαγγελικών αρχών και αφαιρεί τον γονεϊκό ρόλο και δίνει την επιμέλεια συνήθως σε έναν φορέα που είναι το ίδρυμα “Μητέρα” ή δίνει την επιμέλεια στην εκτεταμένη οικογένεια, δηλαδή παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς.

Ένα σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2015, είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό (42%) των βρεφών που παραμείνανε φιλοξενούμενα για κοινωνικούς λόγους, επέστρεψαν στις οικογένειές τους (παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς).

Αυτό μας δείχνει ότι η ελληνική οικογένεια ευτυχώς κρατάει καλά ακόμα παρά την κοινωνική εξαθλίωση που έχει επιβληθεί.