3 Μαΐ 2018

Κανονικό Χρυσάφι το ελαιόλαδο για τους Τυνήσιους με τη βοήθεια και της ΕΕ !


Τυνήσιος παραγωγός ελαιολάδου

ΕΝΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ 

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΤΥΝΗΣΙΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Αγνοώντας τις εκκλήσεις των
νοτιοευρωπαϊκών ελαιοπαραγωγικών χωρών, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την εισαγωγή αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν την οικονομία της Τυνησίας.

Η Τυνησία με κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα, το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, 3.923 δολάρια έναντι των 18.064 δολαρίων της Ελλάδας, φαίνεται να είναι κατά πολύ φτωχότερη και μια από τις φτωχές αραβικές χώρες.

Ο μηνιαίος μισθός ενός σερβιτόρου σε καφετέρια είναι της τάξης των 125 ευρώ, ενώ ενός κατώτερου ιδιωτικού υπαλλήλου σε μεγάλη επιχείρηση 175 ευρώ.

Μερικές τιμές από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, σε ευρώ πάντα, για ένα kg προϊόντος (εντός παρενθέσεως οι αντίστοιχες ελληνικές). Ψωμί: 0,9 (1,5), Λάδι σε πεντόκιλη συσκευασία: 3,5 (5,5)

Ενώ λοιπόν το γενικό οικονομικό επίπεδο της χώρας βρίσκεται στο σημείο που περιγράφηκε παραπάνω, η μέση τιμή πώλησης του παραγόμενου τυνησιακού ελαιολάδου βρίσκεται στα 3,20 € (ή 9,37 δηνάρια Τυνησίας) το κιλό !

Δηλαδή ο τυνήσιος παραγωγός πληρώνεται για ένα τόνο ελαιολάδου που εξάγεται 3.200 € (9.370 δηνάρια Τυνησίας), την ίδια στιγμή που ο ετήσιος μισθός ενός μέσου υπαλλήλου στην ίδια χώρα κυμαίνεται στα 2.500 € (7.324 δηνάρια Τυνησίας) !!!

Και μιλάμε για μια χώρα που πλέον βρίσκεται στα επίπεδα των 300.000 τόνων παραγωγής ελαιολάδου.

Το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου τώρα, έχει δηλώσει κατ επανάληψη ότι θεωρεί ως επιβαρυντικό παράγοντα της πτώσης των τιμών του κύριου αυτού κρητικού προϊόντος τις αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου, σε συνδυασμό και με τις πιθανές «ελληνοποιήσεις του».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τη 10ετία του '90 το τυνησιακό ελαιόλαδο ήταν υποβαθμισμένης ποιότητας, από τα χειρότερα στην αγορά. Η τιμή του κρητικού έφτασε τις 1200 δραχμές όταν το τυνησιακό δεν ξεπέρασε τις 400 δραχμές! Ενώ η Ιταλία, που έχει επικεντρωθεί στην ποιότητα, σταθερά έχει υψηλότερη τιμή.