8 Μαΐ 2018

ΤΟΕΒ Μεσαράς. Ανεξέλεγκτοι εισπρακτικοί μηχανισμοί χωρίς απόδοση έργου




ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΑ

Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων ή ΤΟΕΒ

Είναι υπηρεσίες που έχουν συσταθεί για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του αγρότη, υποστηρίζοντας και υποβοηθώντας τον στην οργάνωση της καλλιεργούμενης γης

Γράφει η Μαρία Πετράκη


ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ, ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ, ΕΝΩ ΔΙΝΟΥΝ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ

Υπάρχουν ΤΟΕΒ στην υπόλοιπη χώρα που έχουν καταφέρει με έξυπνες παραγωγικές κινήσεις να δημιουργήσουν έργα τα οποία σχεδόν μηδένισαν τη συμμετοχή των αγροτών μελών τους στα έξοδα άρδευσης

Εύκολα για παράδειγμα μπορούμε να εντοπίσουμε το δραστήριο ΤΟΕΒ Βελβεντού στην Κοζάνη, που έχει κινηθεί έξυπνα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των μελών του!

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΕΒ ΜΕΣΑΡΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΛΟ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΥΚΤΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΤΟ!

Αντίθετα η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου στην ζώνη της Μεσαράς δείχνει σχεδόν απαράδεκτη, αφού δεν υπάρχει καμία βελτίωση από τότε που κατασκευάστηκε!
Μάλιστα, έχει υποστεί μεγάλες φθορές από την κακή συντήρηση! 
Η αδιαφορία δε κατά τη συντήρηση είναι σε τέτοιο σημείο που έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί τα αποστραγγιστικά χαντάκια του αρχικού έργου στις άκρες των δρόμων!

Υπεράντληση γεωτρήσεων και κακή διαχείριση των υδάτων άρδευσης από τους ίδιους τους οργανισμούς.

Η αδιαφορία σ΄αυτό το θέμα έχει φέρει το σοβαρό θέμα της λειψυδρίας στην επιφάνεια να απειλή την περιοχή.

ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ (ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ) ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΕΒ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ (ΤΟΥΣ ΙΔΟΚΤΗΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για ελάχιστο ευτυχώς αριθμό υπάλληλων ΤΟΕΒ, που χρηματίζονται για παροχή υπηρεσιών στο χώρο του αναδασμού, σχετικών με το αντικείμενο τους. 
Ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να εξετάσουν οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ που τους αφορούν στο κατά πόσο μπορεί να είναι νόμιμο, αφού δημιουργεί "ύποπτες" σχέσεις των υπαλλήλων με τους ιδιοκτήτες . . .