4 Δεκ 2011

Χωρίς απώλειες το εισόδημα των βουλευτών


Ανεβαίνουν,ϋπολογισμό,anevainoun,ypologismo

Χωρίς απώλειες το εισόδημα των βουλευτών και για το 2012, για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το προσεχές έτος, τον οποίο ψήφισαν οι ίδιοι.



Οι περικοπές ύψους 27 εκατ. ευρώ (ποσοστιαία 30%) που περιλαμβάνει σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2011, οφείλονται κυρίως στη μείωση των λειτουργικών εξόδων (ήτοι περίπου 8 εκατ. ευρώ, για μετακινήσεις αποστολών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, δημόσιες σχέσεις, προμήθειες υλικών, μισθώσεις κτιρίων κλπ), ενώ το υπόλοιπο 70% αφορά σε μειώσεις μισθών (βουλευτών και υπαλλήλων).


Την ίδια στιγμή, πάντως, για τους βουλευτές, οι οποίοι συνεισέφεραν ένα μισθό, στη συλλογική 
προσπάθεια, δεν προϋπολογίζεται καμία περαιτέρω επιβάρυνση. Η πρόταση να αφαιρεθεί η αποζημίωση για συμμετοχή στις επιτροπές (πάγιο κοινοβουλευτικό καθήκον) προσέκρουσε, όπως έγινε γνωστό, στις συμπαγείς αντιδράσεις βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που ισχυρίζονται ότι οι εθνικοί αντιπρόσωποι έχουν φτάσει πια στα οικονομικά όριά τους.


Οι αριθμοί πάντως αποδεικνύουν ότι και η Βουλή τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε με όρους πλουσίων, αφού παρά τις περικοπές που έχουν γίνει, σήμερα λειτουργεί επίσης εύρυθμα και χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.


Στον απλό σκεπτόμενο πολίτη απομένει πια να επιλέξει εκπροσώπους, από πολιτικές δυνάμεις με νέες ιδέες, που μεταξύ άλλων πρεσβεύουν και την απόδοση του 50% της βουλευτικής τους αποζημίωσης, για κοινωφελείς σκοπούς, χωρίς ο βουλευτής να υπολείπεται των υποχρεώσεων του.