16 Φεβ 2018

Σύσκεψη στην ΠΕΔ Κρήτης για τη λειψυδρία




ΜΙΚΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΩΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ PHESTOS

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης που αφορούσε κυρίως το φλέγον θέμα της λειψυδρίας σε όλο το νησί



Οι Δήμαρχοι τοποθετήθηκαν στην λογική της άμεσης αντιμετώπισης για την προσεχή θερινή περίοδο, ο καθ' ένας για την περιοχή του.

Η επιστημονική όμως άποψη για το άμεσο μέλλον, που ανέπτυξε στην ίδια σύσκεψη ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, συμπίπτει με την πρόσφατη δημοσίευση του phestos στις 13 Φεβρουαρίου (δείτε ΕΔΩ)

Ο κος Φασουλάς τόνισε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Κρήτης, ακόμα και σε χρονιές ανομβρίας, όπως αυτή που διανύουμε, διαθέτει 5 δισεκατομμύρια κυβικά νερού, από τα οποία εξατμίζεται το 60%. 
Τα υπόλοιπα περίπου 2 δισ. κυβικά που προέρχονται κυρίως από τους ορεινούς όγκους των Λευκών Ορέων, του Ψηλορείτη και των βουνών της Σητείας, χάνονται και δεν αξιοποιούνται.

Εκεί σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον, πώς δηλαδή το πολύτιμο αυτό νερό θα συλλεχθεί για χρήση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, είπε ο κ. Φασουλάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής μικρών φραγμάτων κοντά σε πηγές.