5 Οκτ 2017

Δικαιοσύνη: Οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ευρισκόμενες σε καθεστώς πιστωτικής ευφορίας




ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΟ «ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ»

Εκδόθηκε Δικαστική απόφαση από ειρηνοδικείο της Πάτρας που καθιστά υπεύθυνα τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι τους δανειολήπτες για την κατανάλωση δανείων !

Πρόκειται για απόφαση που αναστέλλει ισχυρισμούς του τύπου: «Ας πρόσεχαν» ή «Ας μην έκαναν αλόγιστη χρήση». Και μάλιστα ρίχνει ευθέως το βάρος των ευθυνών στις Τράπεζες αναφέροντας πως βρίσκονταν σε… «καθεστώς πιστωτικής ευφορίας» !

Το σκεπτικό της απόφασης καθιστά υπεύθυνα και τα πιστωτικά ιδρύματα που αποδεδειγμένα ενέκριναν αφειδώς δάνεια (και μάλιστα δίνοντας μπόνους σε υπαλλήλους τους).

Ενώ ουσιαστικά θεωρεί ότι οι δανειολήπτες «παγιδεύτηκαν» στην επερχόμενη κρίση και κατέστη αδύνατο να ανταποκριθούν στην κάλυψη των δόσεων και των οφειλών προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστικού Λειτουργού
οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για το ύψος των δανείων που έλαβαν.

Διότι: πρώτον, οι Τράπεζες μπορούσαν να ελέγξουν το χαρτοφυλάκιο των αιτούντων και να μην επιτρέψουν υπερδανεισμό και δεύτερον, εάν τους έκριναν ακατάλληλους θα ‘πρεπε να μην τους εγκρίνουν τις δανειοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι στο τέλος.
Στο ότι: «Οι Τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ενώ γνώριζαν τις δυνατότητες των αιτούντων, ευρισκόμενες σε καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»!